FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodočašće u Meku u završnoj fazi

Autor: bnov
MINA, 15. listopada 2013. (Hina/AFP) - Stotine tisuća vjernika počelo je u utorak u Mini, blizu Meke, ritual kamenovanja kamena koji simbolizira Sotonu, prvog dana najvećeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Taj ritual obilježava završetak hadža, hodočašća u Meku, koje je ove godine okupilo gotovo dva milijuna vjernika nasuprot 3,2 milijuna 2012.

Prema službenim statističkim podacima objavljenima u utorak, ukupni broj hodočasnika dosegao je 1.980.249, od kojih 1.379.531 iz inozemstva a 600.718 iz Saudijske Arabije, od kojih velika većina stranih državljana.

Hodočasnici su zauzeli već od jutra dolinu Mine.

Bujicu vjernika usmjeravali su vojnici i policajci raspoređeni u velikom broju radi praćenja kretanja gomile prema mjestu rituala.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova general Mansur Turki kazao je novinarima u utorak da se hadž zasad odvija bez većeg incidenta.

Saudijska Arabija opravdala je smanjenje broja hodočasnika radovima povećanjem svetišta u Meki i strahom od epidemije coronavirusa MERS (uzročnika sindroma Zapadnog Nila) kojem je glavno žarište upravo ta zemlja.

Vlasti su ustvrdile da nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tim virusom među hodočasnicima, dok je zadnjih mjeseci u svijetu preminulo 60 osoba, od kojih 51 u Saudijskoj Arabiji.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙