FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconijeva promjena stava očuvala Lettinu vladu

Autor: akoz
ZAGREB/RIM, 2. listopada 2013. (Hina) - Iznenadna promjena stava čelnika talijanskog desnog centra Silvija Berlusconija, koji je prvotno bio odlučan srušiti koalicijsku vladu lijevog i desnog centra Enrica Lette, spasila je talijansku vladu u srijedu na glasovanju u Senatu, pišu talijanski mediji.

Senatori su se s 235 od njih 307 prisutnih izjasnili za potporu vladi premijera Lette koji od travnja nastoji ujediniti lijevi i desni centar. Potrebna većina bila je 153 glasa a sedamdeset senatora nije dalo povjerenje vladi.

"Odlučili smo, ne bez internih rasprava, izglasovati povjerenje", rekao je Berlusconi, objasnivši promjenu stava time što su ga uvjerila Lettina obećanja da će smanjiti poreze na rad i uvesti mogućnost kažnjavanja pravosuđa kada ne poštuje proceduru.

Berlusconijev kratki govor dočekan je začuđenom šutnjom zastupnika njegove skupine.

Tijekom dana, nakon Lettinog govora o "fatalnim rizicima" po Italiju u slučaju pada njegove vlade održavani su mnogi pregovori a Berlusconi je, po izjavama iz njegovog okruženja, nekoliko puta mijenjao stav o glasovanju.

Po Jamesu Watsonu, s Američkog sveučilišta u Rimu, "Berlusconi nastoji zadržati svoj utjecaj u vladi i svojoj stranci", prenijela je agencija AFP.

Maurizo Sacconi, jedan od pobunjenih senatora Berlsconijeve stranke koji su odlučili podržati Lettu bez obzira na Berlusconija, kaže da je Berlusconi uvidio da je "samo četvrtina njegove stranke za rušenje".

Pobunu u stranci organizirao je zamjenik premijera Angelino Alfano, kojega je Berlusconi postavio za svog predstavnika u vladi.

U Berlusconijevom Narodu slobode ne postoji samo napuklina nego duboka pukotina koja je Berlusconija mogla dovesti do poraza kakav nije bio zamisliv još prije nekoliko dana, ocjenjuju talijanski mediji, a uslijed kojega bi vodstvo desnog centra definitivno počelo prelaziti Alfanu.

Letta je nakon dobivenog povjerenja u govoru ocijenio da bi pad vlade i prijevremeni izbori bili "greška".

"Italiji je potrebno da nema više ucjena, poput onih da se učini nešto ili se ruši vlada, pa i stoga što se pokazalo da ova vlada ne pada", rekao je Letta u Senatu i istaknuo da će se "prvi povući" ako vlada "neće moći dati odgovore Talijanima".

"Danas je povijesni dan, imamo jasnije uvjete koji nam dopuštaju da gledamo dalje", zaključio je Letta svoj govor.

Nekoliko sati uoči glasovanja u Senatu, Lettina pozicija je djelovala sve jača. "Većina za Lettu je sigurna. Bit će glatko", kazao je jedan od dužnosnika stranke Narod slobode (PDL).

Berlusconijeva nagla i ljutita odluka da povuče pet svojih ministara iz vlade izazvala je nezadovoljstvo u PDL-u. Po ocjeni svih stručnjaka, Berlusconi je potaknuo političku krizu jer se boji da će do sredine listopada izgubiti mjesto senatora, a time i imunitet koji štiti zastupnike u parlamentu, nakon konačne osude na zatvorsku kaznu za utaju poreza donesene 1. kolovoza.

Letta je na otvaranju rasprave o povjerenju vladi u Senatu kazao da Italiji, suočenoj i dalje s krizom i ekonomskom stagnacijom, prijeti "kobna opasnost" ostane li u ovom trenutku bez vlade.

Letta i njegova koalicija lijevog centra ima stabilnu većinu u donjem domu parlamenta i opstanak vlade isključivo ovisio o odluci gornjeg doma, u kojem sjedi 315 senatora. Talijanski premijer ima osiguranih 138 glasova s ljevice i trebalo mu još najmanje 20 glasova s desnice.

(Hina) xakoz ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙