FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U rješavanje mobbinga u pomorstvu uključiti sve zaintersirane

Autor: hsup
RIJEKA, 17. listopada 2013. (Hina) - Uznemirivanje i zlostavljanje u pomorstvu nije jednostavno riješiti, a u rješavanje tog problema treba uključiti sve zainteresirane strane - od obrazovnih institucija, brodara, posrednika i sindikata do Međunarodne pomorske organizacije (IMO), rečeno je danas na radionici koju su u Opatiji organizirali Europska federacija transportnih radnika (ETF) i Europska udruga brodovlasnika (ECSA).

Domaćin skupa je Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), koji je istaknuo da je uznemirivanje i zlostavljanje u pomorstvu prisutno godinama, da se taj problem prati i istražuje te da je sve veći od pojave novih komunikacijskih alata i tzv. društvenih mreža.

Politički tajnik ETF-a za pomorski prijevoz Philippe Alfonso istaknuo je da se radionicom nastavlja projekt koji je počeo 2004. ali nije imao veće rezultate. Ovaj put financira se novcem Europske unije (EU), tiskan je priručnik i snimljen film koji će pomorcima biti na raspolaganju na svim jezicima EU-a.

Projektom je predviđeno da svaki brodar potpiše izjavu kojom će potvrditi namjeru suzbijanja uznemirivanja i zlostavljanja na svojim brodovima te omogućiti prijavu svakog takvog slučaja. Naime, procjenjuje se da se prijavljuje samo oko polovica slučajeva uznemirivanja i zlostavljanja pomoraca na brodovima.

Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavila je hrvatski pravni okvir za procesuiranje uznemiravanja i zlostavljanja na brodovima. Ocijenila je da bi rješavanje problema sudskom tužbom trebalo biti posljednje te dodala da je prepoznavanje mobbinga i njegovo dokazivanje još veliki problem.

Christophe Tytgat iz ECSA istaknuo je da ta udruga okuplja udruge brodara iz zemalja Europske unije te je dodao kako se nada da će i hrvatska udruga Mare Nostrum uskoro postati njezina članica.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙