FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Timošenko uskoro na slobodi, odlazi na liječenje u Njemačku

Autor: vkla
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka osuđena 2011. na sedmogodišnju zatvorsku kaznu nakon postupka koji je Zapad ocijenio "političkim progonom", bit će za mjesec dana oslobođena i do 19. studenoga prebačana u Njemačku na liječenje, javlja u četvrtak Reuters i podsjeća da se radi o tzv. djelomičnom oprostu dogovernom između ukrajinskih vlasti i europskih izaslanika.

Očekuje se da će puštanje Timošenko na slobodu osloboditi put Ukrajini glede potpisivanja povijesnih sporazuma s Europskom unijom krajem studenoga o posebnom partnerstvu.

Timošenko je pristala na kompromis kako ne bi ugrozila potpisivanje sporazuma u Vilniusu 28. studenoga, potvrdila je njezina kćer, 33-godišnja Jevgenija Timošenko. Naime, 52-godišnja Timošenko nevoljko je pristala na oprost predsjednika Viktora Janukoviča, jer taj oprost ne znači oslobađanje od presude, već od odsluženja ostatka zatvorske kazne.

U njezinu slučaju to znači da se Timošenko više ne bi mogla vratiti na ukrajinsku političku scenu.

No bivša premijerka je rekla da je spremna otići na liječenje u Njemačku za "dobro Ukrajine" te je poručila da ondje neće tražiti politički azil već će se vratiti u Ukrajinu i na svoj način boriti protiv tamošnje "diktature".

Timošenko je trenutno u bolnici u sjevernoj Ukrajini pod paskom zatvorskih stražara, a pomoć joj već sada pružaju njemački liječnici. Ukrajinska političarka ima ozbiljno oštećenje kralježnice, u stalnim je bolovima i ne može hodati bez tuđe pomoći.

Dva europska izaslanika su godinu i pol "hodočastili" između Bruxellesa i Kijeva kako bi ishodovali njezino puštanje i liječenje u berlinskoj klinici.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙