FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češek: Savjet mladih je 'savjet izgubljene generacije'

Autor: Tanja Kolak
ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Saborski klubovi večeras su pozdravili nakanu prijedloga Zakona o savjetima mladih da se jasnije odrede odnosi tih savjeta i jedinica lokalne i područne samouprave, no rasprava nije prošla bez osvrta na položaj mladih u hrvatskom društvu, pa je HDSSB-ov zastupnik Igor Češek ustvrdio kako večeras zapravo raspravljaju o "savjetima izgubljene generacije".

"Predstavnici mreže mladih često su upozoravali na neujednačenu primjenu dosadašnjeg zakona u jedinicama lokalne samouprave", rekla je zastupnica HNS-a Sonja Koenig.

Savjet mladih u nekim je jedinicama lokalne samouprave, kako je rečeno, postojao samo 'pro forma', ali stvarnog sudjelovanja mladih u postupcima donošenja odluka i rasprava o problemima koji se na njih odnose zapravo nije bilo.

Koenig je pohvalila jasnije definiranje djelokrug rada savjeta mladih. "Uz status člana savjeta uvode se i njihovi zamjenici, mandati članova sada traju tri godine umjesto dosadašnje dvije, a uvodi se i mogućnost zajedničkih savjeta između općina i gradova", rekla je.

Predloženi bi zakon trebao ispraviti nedorečenosti postojećeg zakona koji se odnose na regulaciju izbora članova savjeta za mlade, te pojam, ulogu i cilj savjeta mladih, pojasnila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Martina Banić (HDZ) upozorila je kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ne osnuju savjet mladih trebale biti sankcionirane.

Sukladno odredbama važećeg zakona, osnovano je 19 (od 21) županijskih savjeta mladih, na gradskoj razini osnovano je 98 (od 127) savjeta mladih, dok ih je na razini općina osnovano svega 143 (od 429).

Marija Lugarić (SDP) upozorila je na podzastupljenost mladih i ocijenila da oni zaziru od politike i sudjelovanja u procesima donošenja odluka.

Igor Češek (HDSSB) ustvrdio je kako je današnja generacija mladih prva koja će živjeti gore od svojih roditelja. "Ovi savjeti o kojima rspravljamo su savjeti izgubljene generacije", poručio je Češek koji smatra da je nezaposlenost glavni problem nemotiviranosti mladih.

S tim se slaže i SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš koja je podsjetila kako od ukupnog broja nezaposlenih trećinu čine mladi. "Umjesto da mladi brinu o starima, stari brinu o mladima, jer žive s roditeljima", napomenula je. Dodala je i kako bi savjeti mladih trebali biti partneri s odraslim donositeljima odluka, a ne da mladi odustaju jer ih predstavnici izvršne vlasti ne doživljavaju dovoljno ozbiljno.

Savjeti mladih trebaju biti, rekla je Jelaš, 'inkubatori' za uključivanje u proces donošenja odluka u lokalnim sredinama.

(Hina) xkt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙