FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron: Snowden i Guardian su ugrozili nacionalnu sigurnost

Autor: vrad
LONDON, 16. listopada 2013. (Hina/AFP) - Britanski premijer David Cameron rekao je u srijedu da je objavljivanje tajnih dokumenata u The Guardianu koje je list dobio od Amerikanca Edwarda Snowdena ugrozilo "nacionalnu sigurnosti" zemlje.

"Činjenica je da je to ugrozilo našu nacionalnu sigurnost i sam je Guardian to na neki način priznao kada je, na ljubazan zahtjev mog savjetnika za unutarnju sigurnost i tajnika mog ureda, pristao uništiti dokumente koje je posjedovao", rekao je Cameron koji je u srijedu prvi put progovorio o toj aferi zbog koje se njegova vlada koncem kolovoza našla na meti kritika.

Više zemalja je otvoreno izrazilo zabrinutost zbog metoda koje je britanska izvršna vlast primijenila prema Guardianu i Davidu Mirandi, životnom partneru novinara koji je odgovoran za objavljivanje dokumenata dobivenih od američkog bjegunca Edwarda Snowdena.

Taj 28-godišnji Brazilac bio je devet sati zadržan u zračnoj luci Heathrowu.

Britanska vlada je rekla da je Mirandino zadržavanje bilo "u skladu s britanskim zakonima za suzbijanje terorizma" i da je objavljivanje nekih dokumenata dobivenih na nezakonit način "moglo ugroziti živote".

The Guardian, britanski dnevnik blizak laburističkoj oporbi, priznao je da je, pod pritiskom Londona, morao uništiti povjerljive dokumente kojima se koristio u otkrivanju sustava nadzora američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

"Rekli su da se boje da bi strane vlade, napose ruska i kineska, mogle upasti u Guardianov računalni sustav", rekao je list koji je na koncu uništio tvrde diskove pod nadzorom dvoje predstavnika britanske službe za prisluškivanje.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙