FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija tvrdi da Liechtenstein odugovlači s povratom opljačkanog novca

Autor: vkla
LAGOS, 14. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Nigerija je u ponedjeljak optužila Liechtenstein da korištenjem pravnih sredstava odugovlači povrat 185 milijuna eura koje je ukrao vojni diktator Sani Abacha, javlja Reuters.

Nigerija već 14 godina, od kada je Abacha preminuo, pokušava doći u posjed svoga novca, no tvrtke povezana s obitelji preminulog diktatora stalno podižu sudske tužbe kako bi spriječile povrat novca u zemlju, kazala je nigerijska ministrica financija Ngozi Okonjo-Iweala. Glasnogovornik vlade Liechtensteina kazao je da vlada pokušava vratiti novac Nigeriji, ali se još uvijek rješava žalba na Europskom sudu za ljudska prava koju su podnijele tvrtke.

"Imamo dojam da Lischteinstein već 14 godina zavlači cijelu stvar. Stalno pronalaze neke izlike i mislim da bi međunarodno civilno društvo trebalo izvršiti pritisak", rekla je Okonjo-Iweala.

Kako tvrdi Transparency International, Abacha je tijekom petogodišnje vladavine Nigerijom od 1993. do 1998. opljačkao između tri i pet milijardi dolara javnog novca. Nigerija je prva afrička država po proizvodnji nafte.

Sud u Liechteinstenu napokon je 2012. naložio konfiskaciju toga novca, ali tvrtke povezane s obitelji Abacha podnijeli su tužbu Europskom sudu za ljudska prava te u Liechteinsteinu vlada bijazan da će, ukoliko tvrtke dobiju spor, oni biti odgovorni za novac.

Okonjo-Iweala ne sumnja da je u interesu tvrtki odugovlačenje procesa, ali tvrdi da se Liechteinstein iza toga skriva.

"Netko na tome zarađuje", kazala je ministrica.

Liechteinstein je kao i susjedna Švicarska zbog čuvanja bankovne tajne primamljivo odredište za čuvanje novca bogatih i moćnih. Nigerija je do sada uspjela vratiti oko 1,3 milijarde dolara iz raznih zemalja, a 500 milijuna dolara iz Švicarske.

"Švicarska se u stvari dobro ponijela. Vratili su 500 milijuna dolara, ali ima još novca pohranjenog u ostalim zemljama Europe", pojasnila je ministrica.

Nigerija je angažirala i savjetnike Svjetske banke kako bi došla do opljačkanog novca. Stručnjaci upozoravaju da u poticanju korupcije u Africi sudjeluju mnoge zapadnoeuropske banke, navodeći slučaj Jamesa Iborija, bivšeg guvernera naftom bogate nigerijske Delte kojemu se upravo sudi zbog pranja novca milijuna dolara preko računa koje su on i njegova ljubavnica držali u nekoliko britanskih banaka.

(Hina) xvk yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙