FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WB: Veći transferi novca imigranata

Autor: mtro
WASHINGTON, 2. listopada 2013. (Hina/AFP) - Svjetska banka (WB) u srijedu ocijenila da se očekuje dodatan porast transfera novca radnika imigranata prema zemljama juga i što će uravnotežiti povlačenje ulagača iz tih ekonomija.

Iznos novca kojeg su radnici useljenici poslali u svoje domovine bi trebao iznositi 414 milijardi dolara, ili 6,3 poso više nego 2012. kada je već zabilježeno slično povećanje, precizira institucija u priopćenju.

Indija (71 milijarda dolara) i Kina (60 miljardi) trebale bi još ove godine biti glavne zemlje u koje se novac upućuje, prema procjenama Svjetske banke. Prva zemlja crne Afrike koja se pojavljuje na tom popisu je Nigerija koja bi trebala primiti 21 milijardu dolara.

Prema Svjetskoj banci, ti transferi su posvuda bili značajni, osim u Latinskoj Americi i na Karibima.

U nekim zemljama u razvoju taj priliv kapitala je nadoknadio nezainteresiranosti ulagača u trenutku promjena kursa američke monetarne politike.

"Transferi novca su važno sredstvo nadoknade neostvarenih priliva kapitala", ocijenio je glavni ekonomist Svjetske banke Kaushik Basu u priopćenju.

On je rekao da iznos koji je primila Indija od svoji državljana predstavlja blizu trostrukog globalnog iznosa izravnih stranih ulaganja koje je zemlja primila 2012.

Na svjetskoj razini, transferi novca od radnika useljenika bi ove godine trebali iznositi 550 milijardi i za tri godine bi se mogao popeti na 707 milijardi, ocijenila je banka.

Institucija kritizira da te transakcije koče neka povjerenstva koja određuju financijske posrednike.

"Visoka cijena slanja novca službenim kanalima je i dalje velika prepreka", naglašava banka i ističe da oni iznose prosječno 9 posto poslanog iznosa.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙