FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 12. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

WASHINGTON/ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić na redovitom godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washintgonu razgovarao je s predstavnicima financijskih institucija o ulaganju u kapital domaćih tvrtki kako bi se ojačala domaća proizvodnja i ubrzao gospodarski rast te ustvrdio da će 2014. napokon biti godina konstantnog rasta. Hrvatsko izaslanstvo u Washingtonu, u kojemu su predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), tijekom redovne skupštine Svjetske banke i MMF-a jučer i danas susrelo se s pojedinim čelnicima tih institucija te s predstavnicima banaka važnih za financiranje u Hrvatskoj i s ostalim potencijalnim financijskim investitorima. "Okosnica vladinih aktivnosti sada je ojačati kapital u privatnome sektoru i ubrzati privatizaciju kako bi se jače krenulo u proizvodnju i investicije. To je sada osnovni program našeg rada. Sastanke sa Svjetskom bankom i međunarodnim bankarima iskoristili smo da pokušamo osigurati fondove za ulaganje u kapital domaćih privatnih tvrtki", rekao je danas ministar Linić za Hinu. Sa Svjetskom bankom razgovori o ulaganju u equity fondove s tom svrhom još su na početku. "Trebat će nam još puno razgovora, jer se razlikujemo u idejama. Vlada želi da se ti fondovi koriste za ulaganje u tvrtke koje se oporavljaju, a Svjetska banka za ulaganje u novootvorene tvrtke. To je Hrvatskoj problem, jer mi trebamo osigurati što brži gospodarski rast", kazao je Linić. Daleko kvalitetniji razgovori o tom istom pitanju vođeni su s Europskom investicijskom bankom (EIB), ocjenjuje ministar Linić. "EIB je spreman nešto brže ući u financiranje equityja u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, pa vjerujem da ćemo do kraja godine uspjeti i taj dio posla završiti i tako pomoći privatnom sektoru", ističe Linić. Ponovio je da ove godine ne planira više zaduživanje na inozemnom tržištu. "Ovo zasjedanje iskoristili smo da bismo 10-ak investitora upoznali s Vladinim planovima, tijekom reformi, stanjem u hrvatskom gospodarstvu, jer se pripremamo za iduću godinu. Iduće godine bit će zaduživanja u omjeru otprilike 50:50 posto na inozemnom i domaćem tržištu, ali još ne znamo u kojem iznosu. Brojke će se znati kad se izradi proračun za 2014. i uključe mjere za smanjivanje deficita", kaže Linić.

ZAGREB - Nakon izjave predsjednika Republike Ive Josipovića kojom je pozvao Vladu, oporbu i branitelje da sjednu za stol kako bi se riješila situacija s ćirilicom u Vukovaru iz HDZ-a su istaknuli kako podržavaju sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. "Stoga, ponovo apeliramo na zdrav razum i tražimo da se poštuju još uvijek svježe vukovarske rane, ponovo pozivamo naše sugrađane srpske nacionalnosti da u Vukovaru vode računa o osjećajima svojih sugrađana Hrvata i na kraju insistiramo da se Ustavni zakon primjenjuje u cijelosti", navodi HDZ-ova glasnogovornica Silvana Oruč Ivoš. "S tim u svezi ističemo kako nemamo ništa protiv bilo čije inicijative koja bi vodila razumnom rješenju pa tako ni predsjednikove, ali nas čudi da on pokreće novu nedefiniranu inicijativu, a da kao vrhunski pravnik i dalje ignorira članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Zato na kraju, pozivamo predsjednika Josipovića da se javno očituje o članku 8. Ustavnog zakona - koji u Vukovaru, u ovom trenutku, priječi implementaciju Zakona i uvođenje dvojezičnih natpisa", ističu u HDZ-u. U članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kaže se da se odredbe Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina "moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

DUBROVNIK - Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić najavila je nakon sastanka županijske organizacije svoje stranke u Dubrovniku da HNS na izbore za Europski parlament iduće godine mora izaći samostalno te da treba osvojiti barem jednog zastupnika. "Kada je riječ o idućim izborima za Hrvatski sabor oni moraju pokazati da će HNS biti nezaobilazni faktor u sastavljanju i iduće vlade", kazala je Pusić nakon sastanka županijske organizacije HNS-a Dubrovačko-neretvanske županije. Govoreći o aktualnom trenutku glede Pelješkoga mosta Pusić je podsjetila kako je u tijeku izrada studije isplativosti koja je već trebala biti predočena javnosti te da se konačni rezultati studije očekuju ovaj mjesec. Na novinarsko pitanje o skidanju ploča s ćiriličkim natpisima kazala je da je njen stav i dalje isti. "Ovo je ozbiljna tema jer se radi o hrvatskim institucijma i hrvatskim zakonima i smatram da je neprimjereno dezavuiranje Vukovaraca u ovom slučaju odnosno da se umanjuje njihova uloga u obrani grada", kazala je Pusić.

DUBROVNIK - Vijećnici Dubrovačko-neretvanske županijske skupštine danas su predložili Vladi odgađanje postavljanja dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru dok o tome svoja stajališta ne usuglase nacionalne zajednice u Vukovaru. Zaključak o odgodi postavljanja dvojezičnih ploča, prihvaćen na sjednici Županijske skupštine obrazložio je župan Nikola Dobroslavić, istučući kako Skupština Dubrovačko-neretvanske županije razumije i dijeli osjetljivost građana Vukovara i cijele Hrvatske u vezi s postavljanjem dvojezičnih ploča. "Skupština stoji na stajalištu da se hrvatski zakoni moraju provoditi, ali da zakoni moraju poštovati dostojanstvo žrtve, i da zakoni koji rješavaju međunacionalna pitanja moraju pridonositi boljem suživotu građana raznih nacionalnosti u Vukovaru. Stoga predlažemo Vladi da odgodi primijenu dijela Zakona koji se odnosi na postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru dok se ne obave razgovori s predstavnicima nacionalnih zajednica, građanima i članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako bi se pronašlo najbolje riješenje za sve stanovnike Vukovara", stoji u zaključku koji su jednoglasno prihvatili vijećnici Dubrovačko-neretvanske skupštine.

RIJEKA - Središnji dan 4. Festivala fotografije Photori, koji je tijekom rujna i listopada organizirao Fotoklub Rijeka, održava se danas u Rijeci, a obuhvaća Fotopromenadu, prvi natječaj Foto Ex Tempore, Fotobuvljak, promociju nove knjige Stanka Abadžića, fotografske radionice i preglede portfolija. Fotopromenada je jednodnevna revijalna izložba fotografija, otvorena za sve autore s ciljem da im se omogući da njihove radove vide i građani koji inače ne posjećuju u galerije. Foto Ex Tempore je jednodnevni fotografski natječaj na kojem mogu sudjelovati svi autori, bez ograničenja, a tema je Rijeka i Riječani. Prosudbena komisija će odabrati i nagraditi tri najbolje fotografije. Na Fotobuvljaku mogu se izlagati fotografski aparati i oprema, fotografska literatura i časopisi , a mogu se i donirati Fotoklubu Rijeka za fotografski muzej u nastanku.

RIJEKA - Bundevijada - izložba autohtone hrane, starih običaja i zanata održava se ovog vikenda u Vrbovskom, u kojem oko 70 izlagača predstavlja tradiciju i običaje tog kraja i nudi proizvode uzgojene isključivo u domaćoj ekološkoj proizvodnji. Organizator Bundevijade, Turistička zajednica Grada Vrbovskog pripremila je dvodnevni program u kojem će, uz ponudu starinskih i neuobičajenih jela i pića, biti uprizoreni zaboravljeni običaji, pastirske igre, izrada tradicijskih suvenira i druga baština tog kraja. U primorskom dijelu primorsko-goranske županije, na Liburniji, održava se, pak, 40. Marunada, na kojoj će se posjetiteljima do kraja listopada nuditi kesteni maruni, slastice od maruna, druga razna jela od maruna i drugi proizvodi. Ta se gastronomsko-turistička manifestacija održava u Lovranu, Dobreću i Lignju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙