FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sajam poslova u Slavonskom Brodu: nedostaju specijalizirana znanja

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 11. listopada 2013. (Hina) - Slavonskobrodska ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas je u tom gradu organizirala šesti sajam poslova s ciljem lakšeg kontakta između poslodavaca i nezaposlenih osoba s područja županije, na kojemu je upozoreno kako hrvatskom gospodarstvu nedostaje kadar sa specijaliziranim znanjima.

"Ovih dana ponovno smo dosegli brojku od 17.000 nezaposlenih u Brodsko-posavskoj županiji. U evidenciji je 1.500 novoprijavljenih među kojima je većina sezonaca koji su radili u turizmu, te srednjoškolci koji su se na Zavod prijavili nakon što su na drugom roku položili maturu", rekao je voditelj slavonskobrodskog HZZ-a Marko Neretljak.

Stotinjak nezaposlenih osoba, uglavnom mlađe generacije danas je imalo priliku razgovarati s 15 poslodavaca. Među najposjećenijima su bile tvrtke iz metaloprerarađivačkog sektora, koje trenutno i najčešće zapošljavaju u Slavonskom Brodu.

Velika ponuda radne snage, međutim, za sve poslodavce ne znači i priliku za dobar izbor kadrova, što potvrđuje i Igor Majdandžić, vlasnik informatičke tvrtke ININ. "Posljednje testiranje kandidata bilo je poražavajuće. Možda nismo imali sreće, ali... Svi kandidati su bili visokoobrazovani, a nisu znali odgovoriti na osnovna pitanja. Pokazalo se da je nekada bolje zaposliti kadrove sa srednjom školom i postepeno u njih ulagati", poručio je.

Naglasio je kako njegova tvrtka ne treba neku posebno tehnologiju, već znanje "koje se u Hrvatskoj dobiva na kapaljku". "Do kadrova koji su dobro educirani vrlo je teško doći. U našem slučaju obrazovni sustav ne prati trendove i kretanja na tržištu", upozorio je Majdandžić.

(Hina) xmvrk ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙