FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republikanci predlažu privremenu odgodu podizanja praga zaduženosti

Autor: ztre
WASHINGTON , 10. listopada 2013. (Hina/AFP) - Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa predložili su u četvrtak da se za nekoliko tjedana odgodi rok do kojeg bi trebalo podići prag zaduženosti zemlje kako bi se izbjegao stečaj i pozvali američkog predsjednika Baracka Obamu na pregovore o okončanju desetodnevne blokade vlade.

Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner najavio je da će uskoro biti organizirano glasovanje o "privremenom" podizanju praga zaduženosti zemlje u zamjenu za otvaranje pregovora o proračunu i reformi socijalnih programa, poput mirovinskog.

Bijela kuća kazala je da će prijedlog razmotriti. Obama će se s republikanskim čelnicima Predstavničkog doma sastati u četvrtak popodne po mjesnom vremenu, a odvojeno će se sastati i s demokratskim i republikanskim senatorima.

"Predsjednik je sretan što se situacija u Predstavničkom domu smiruje, ili se tako čini, i što barem izgleda da stečaj nije na dnevnom redu", rekao je Obamin glasnogovornik Jay Carney na redovitoj novinskoj konferenciji, kako prenosi France Presse.

Obama "smatra ipak da bi bilo daleko bolje kada bi Kongres (...) podigao prag zaduženosti na dulji rok", dodao je.

Carney je također istaknuo da Obama želi da se pronađe rješenje i za drugi problem, djelomičnu paralizu savezne države zbog neusvajanja proračuna za ovu fiskalnu godinu, a koja traje već deset dana. "Od početka govorimo da bi trebali deblokirati državne službe i podići prag zaduženosti. Trebali bi učiniti oboje", istaknuo je.

Po nekoliko republikanskih zastupnika, Boehner predlaže odgodu od šest tjedana, čime bi se do 22. studenoga odgodio rok do kojeg bi Kongres trebao usvojiti podizanje praga zaduženosti.

Republikanci bi tako dobili više vremena da pokušaju izboriti smanjenja proračunskih rashoda, opoziv poreza na medicinske uređaje kojim bi se trebalo financirati zdravstveno osiguranje za sve, tzv. Obamacare, i druge mjere koje smatraju potrebnima kako bi nacionalni dug bio održiv.

Prag zaduženosti sada iznosi oko 16,7 bilijuna američkih dolara i dosegnut je u svibnju. Američko ministarstvo financija od tada posuđuje novac zahvaljujući posebnim mjerama. No nakon 17. listopada to više neće moći činiti i više neće moći uredno podmirivati sve svoje obveze.

(Hina) xzt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙