FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Zeleni razgovaraju o koaliciji

Autor: mtro
BERLIN, 10. listopada 2013. (Hina/AFP) - Njemački konzervativci su na čelu s kancelarkom Angelom Merkel počeli neslužbene razgovore o koaliciji, što je mogućnost na koju obje strane gledaju sumnjičavo.

Kancelarkini demokršćani CDU/CSU su osvojili 41,5 posto glasova na parlamentarnim izborima 22. rujna i zamalo promašili apsolutnu većinu, ali njihov saveznik u dosadašnjoj koaliciji, Liberalna stranka FPD nije prešla prag od 5 posto da bi ušla u Bundestag. U traženju novog partnera stigli su do Zelenih, oslabljenih rezultatom nešto višim od 8 posto.

"Ozbiljno vodimo sve pregovore", zajamčila je kancelarka parlamentarnoj skupini CDU/CSU.

Razgovori sa Zelenima su počeli rano poslijepodne u četvrtak nakon prvih, "otvorenih i konstruktivnih" kontakata sa Socijaldemokratima.

Ozračje bi moglo biti napetije nego sa SPD-om nakon žestokih kritika koje je u četvrtak ujutro izrekao kandidat Zelenih za parlamentarne izbore Juergen Trittin.

Trittin, bivši ministar okoliša tijekom mandata Gerharda Schroedera je ukazao na "ponor cinizma" i secirao govor konzervativnog ministra unutrašnjih poslova Hansa-Petera Friedricha koji je zahtijevao stroža pravila protiv imigranata nakon drame u Lampedusi gdje je poginulo više od 300 ljudi. On je također optužio kancelarku Merkel da sabotira europska nastojanja u smanjenju emisije plina s učinkom staklenika od automobila, jer ona štiti nacionalne proizvođače.

Velika većina Njemaca očekuje pregovore o koaliciji CDU/CSU-SPD (79 posto) i blizu polovice (46 posto) ju priželjkuje, dok je to samo 9 i 22 posto u pogledu Zelenih, prema istraživanju.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙