FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik eurogrupe otkazao put u Washington zbog domaćih problema

Autor: mpuk
AMSTERDAM, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Nizozemski ministar financija i čelnik grupe ministara financija eurozone Jeroen Dijsselbloem otkazao je danas sudjelovanje na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtona zbog političkih problema u matičnoj zemlji koji bi mogli izazvati proračunsku krizu.

Vladi liberalnog premijera Marka Ruttea potrebna je potpora manjih oporbenih stranaka kako bi usvojila dodatne mjere štednje u 2014. vrijedne šest milijardi eura.

Potpora manjih stranaka potrebna je kako bi se usvojio proračun. U protivnom bi zemlja mogla zaglibiti u političkoj krizi upravo u trenutku kada se gospodarstvo našlo na važnoj prekretnici.

Predsjednik nizozemske središnje banke Klaas Knot kazao je ovog tjedna da bi vladin neuspjeh u postizanju dogovora o proračunu bio najveća prijetnja gospodarstvu koje se pokušava izvući iz dugotrajne recesije. Aktivnosti su padale osam od posljednjih 10 tromjesečja.

Dijsselbloem je trebao u Washingtonu predstavljati zemlje eurozone, međutim u zadnji čas je promijenio planove, rekao je glasnogovornik mMinistarstva financija.

"Žali zbog te odluke, ali u ovom trenutku morao je dati prednost domaćim pitanjima", rekao je glasnogovornik Michel Reijns. "Pokušat će dobiti podršku za proračunske mjere".

Dijsselbloem je objavio odluku o otkazivanju puta u Washington nakon petosatnog razgovora sa čelnicima oporbe koji je završio rano jutros. Dvije od pet stranaka od kojih vlada traži potporu već su napustile pregovore.

Ministar financija nastavit će danas razgovore sa strankama desnog centra Demokrati 66 i Kršćanska unija, te s konzervativnim SGP-om.

Nizozemska vlada mora usvojiti odluke o smanjenju potrošnje kako bi ispunila svela deficit ispod europskog plafona od tri posto BDP-a. Prema prošlomjesečnoj prognozi neovisne agencije za planiranje (CPB) on bi iduće godine trebao iznositi 3,3 posto BDP-a ako se uračuna navedeno smanjenje potrošnje i bio bi u skladu s preporukama Europske komisije.

Nizozemska je jedina zemlja iz jezgre eurozone koja je još uvijek u recesiji a pritišću je kriza na tržištu nekretnina, rast nezaposlenosti i slaba osobna potrošnja.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙