FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad industrijske proizvodnje u Italiji u kolovozu; oporavak u Francuskoj

Autor: vmom
RIM/PARIZ, 10. listopada 2013. (Hina/ANSA/Reuters) - Industrijska proizvodnja u recesijom pogođenoj Italiji u kolovozu je smanjena daljnjih 0,3 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom dok je u Francuskoj zabilježila oporavak, izvijestili su danas tamošnji statistički uredi.

U srpnju talijanska se proizvodnja smanjila za snažnijih jedan posto, objavio je danas tamošnji statistički ured Istat.

Na godišnjoj razini talijanska industrijska proizvodnja smanjena je za 4,6 posto, pokazali su najnoviji podaci statističkog ureda. Tako se pad nastavio 24. mjesec zaredom. Četvrto po veličini gospodarstvo eurozone muku muči s najduljom recesijom u posljednja dva desetljeća.

Pad proizvodnje energije od 1,6 posto na mjesečnoj razini glavni je razlog pada proizvodnje u kolovozu, tumače u Istatu. Rast proizvodnje zabilježen je pak u segmentima roba za široku potrošnju i intermedijarnih proizvoda, od 2,2 odnosno 1,3 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, objavio je talijanski statistički ured.

Francuski je pak statistički ured Insee izvijestio o jačanju francuske industrijske proizvodnje, i to prvom u posljednja četiri mjeseca. U kolovozu je tako zabilježen njezin rast od 0,2 posto na mjesečnoj razini, što je zaokret u odnosu na srpanj kada je proizvodnja smanjena za 0,6 posto. Najzaslužnija za oporavak je prerađivačka industrija, s rastom od 0,3 posto, čime je prekinut tromjesečni negativi niz.

Na godišnjoj razini pak industrijska proizvodnja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone nastavlja pad treći mjesec zaredom. Tako je smanjena daljnjih 2,9 posto, nakon 1,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Pritom je u prerađivačkom sektoru proizvodnja pala za 3,8 posto, nakon pada od 2,5 posto u prethodnom mjesecu, objavio je danas Insee.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙