FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski inovatori u HGK

Autor: tper
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević susreo se danas s hrvatskim inovatorima koji su na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013., održanoj u Taipeiu na Tajvanu, osvojili čak 20 nagrada.

Čestitajući im na osvojenim nagradama Vidošević je rekao kako samo zemlje koje imaju inovativne pojedince i koje imaju sposobnost primiti znanje tih pojedinaca i razviti ga imaju velike iskorake.

Inovatori imaju podršku i kroz Bicro i kroz Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK, zatim potporu na razini grada i države, no još uvijek za sada nema mehanizma da se krupni hrvatski kapital 'hvata' za inovativne projekte i izlazi na svjetsko tržište, kazao je Vidošević.

Poručio je inovatorima da bi volio da se njihovo znanje iskoristi bilo gdje na tržištu, odnosno da njihove inovacije postignu komercijalni uspjeh.

Direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK Tajana Kesić-Šapić najavila je kako će se u Londonu od 24. do 25. listopada održati Inovacijska misija, projekt koji je osmišljen i pokrenut kako bi se pomoglo inovatorima da se predstave na međunarodnim tržištima, uspostave poslovnu suradnju i sklope poslove.

Ove je godine Inovacijska misija održana u travnju u Moskvi, a nakon Londona planira se misija u Bruxellesu sredinom studenog te u Italiji u prosincu.

Tajnik Hrvatskog saveza inovatora (HSI) Neven Marković je kazao kako Hrvati imaju inovacijski gen o čemu svjedoče brojne nagrade.

Dodao je i kako očekuju uspjeh i na Inovacijskoj misiji u Londonu te za 17. studeni najavio 38. izložbu inovacija Inova-Budi uzor koja će se održati u Zagrebu i bit će najveća izložba inovacija u Hrvatskoj.

Najveći uspjeh na Tajvanu ostvarili su Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap i Ivana Stanimirović Žiljak, koji su za inovaciju "IRD metoda zaštite ispisa dokumenata i poštanskih maraka" nagrađeni najvišim priznanjem INST-a platinom i zlatnom medaljom Svjetske organizacije inovatora i intelektualnog vlasništva (WIIPA).

Drago Čosić i Cor Brevis d.o.o. osvojili su zlatnu medalju za "Zamjenu za fosilna goriva u termoelektranama", a isto odličje dobili su Ivana i Robert Legović za "Detoks - destress lavander", Mirjana Brlečić za "Nikel probiotik kremu", Melita Pavlek Močan, Cosmel d.o.o. za "Melli cream", Presencia d.o.o. za "Nesu smart phone card" i Marin Kovačić za "3 u 1 – fotokolorimetar, turbidimetar i nefelometar".

Tomislav Bronzin iz Citus d.o.o. dobio je veliku nagradu Međunarodnog patentnog instituta za "Pokretom upravljano korisničko sučelje", a niz nagrada za "Gumeni putni prijelaz DR-1" dobio je Slobodan Rajić, Telecor d.o.o.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙