FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 10. listopada

Autor: kgab
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 10. listopada:

VATIKAN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravi u Vatikanu gdje će se sastati s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, a održat će i predavanje o moralu i politici u tranzicijskoj Hrvatskoj u sjedištu Papinske akademije znanosti u Vatikanskim vrtovima. Ovo je prvi službeni posjet hrvatskoga predsjednika papi Franji, ali njih su se dvojica upoznala u ožujku kad je Josipović bio na inauguralnoj svečanosti kojom je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) preuzeo dužnost čelnika Katoličke crkve.

PARIZ - Hrvatski premijer Zoran Milanović u posjetu Parizu gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom te premijerom Jean-Marc Ayraultom. Glavne teme Milanovićeva susreta s francuskim šefom države bit će ekonomske, a uz to predsjednika Hollandea zanimat će i hrvatsko stajalište glede daljnjeg širenja EU-a. Uz to, dvojica će čelnika razgovarati i o međunarodnim pitanjima, posebice o Siriji.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastaje se s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, koji stiže u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj (u 9.30 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Nakon sastanka dvojica predsjednika parlamenata dat će izjave za medije (u 10.15 sati, Plavi salon). Laridžani, bivši glavni iranski nuklearni pregovarač, sastat će se i s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić te posjetiti Zagrebačku nadbiskupiju i Islamski centar u Zagrebu.

BRUXELLES - Čelnici glavnih bosanskohercegovačkih stranaka na sastanku s povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom u Bruxellesu trebali bi doći do konačnog rješenja oko reformi izbornog sustava u Bosni i Hercegovini kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Na sastanku održanom 1. listopada u Bruxellesu čelnici političkih stranaka u BiH dogovorili su načela za provedbu presude Sejdić-Finci prema kojima bi trebalo biti onemogućeno da jedan konstitutivni narod bira člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu. Tada su se složili da će do 10. listopada dogovoriti izborne modalitete koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ostalih, poštujući pritom međunarodne standarde. Osim toga od čelnika se očekuje dogovor o koordinacijskom mehanizmu za odnose s Europskom unijom.

STRASBOURG - Europski parlament objavit će ime dobitnika ovogodišnje nagrade Saharov za ljudska prava i slobodu izražavanja. Ales Bjaljacki, Eduard Lobau i Mikola Statkevič ušli su u najuži izbor kao predstavnici svih bjeloruskih političkih zatvorenika. Drugi finalist je Edward Snowden, a treći pakistanska aktivistica za pravo na obrazovanje djevojčica Malala Jusafzai. Pobjedniku će nagrada od 50.000 eura biti uručena na svečanosti 20. studenoga u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Dežurni urednici:

Noć: Vera Radić

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙