FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Hannah Arendt "Što je politika?"

Autor: tdel
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Knjigu Hannah Arendt "Što je politika?" u kojoj su objavjeni fragmenti iz rukopisne zaostavštine njemačko-američke političke teoretičarke, objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Disput".

U knjizi (160 str.) sabrani su tekstovi napisani između 1950. i 1959. godine i predstavljaju važan sastavni dio cjelokupnog opusa Hannah Arendt.

Umirovljeni profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Dragutin Lalović u opširnom pogovoru navodi da su tekstovi sabrani pod naslovom "Što je politika?" nastali na poticaj njemačkog izdavača Karla Pipera koji je Arendt 1955. ponudio da napiše knjigu "Uvod u politiku", ali rukopis nikad nije predan u tisak.

Autorica kroz naslove triju fragmenata nudi razmišljanja o tome što je politika, o tome što politika danas zapravo jest, o pitanju rata te o tome ima li politika uopće još ikakvog smisla.

"Hannah Arendt svoje osnovno pitanje zaoštrava u formulaciji 'Ima li politika još uopće kakav smisao?' i to s obzirom na povijesna iskustva totalitarne vladavine (nacističkog i staljinističkog tipa) i totalnog rata (proizvodnje i upotrebe atomske bombe)", navodi Lalović. Dodaje i da se Arendt na pojmovnoj i povijesnoj razini suprostavlja svim mogućim predrasudama o politici - predrasudama da politika postoji posvuda (u svim društvima), da je politika bitno dominacija, lukavstvo i laž, da je politika samo instrument za više svrhe i slično.

Hannah Arendt (Hannover, 1906. - New York, 1975.) pripada među najutjecajnije političke filozofe prošloga stoljeća. Odrasla je u socijaldemokratskoj asimiliranoj židovskoj obitelji u Koenigsbergu. Filozofiju je studirala kod Martina Heideggera, Edmunda Husserla i Karla Jaspersa. U Berlin se preselila 1929., gdje ju je 1933. uhitio Gestapo. Nakon bijega u Francusku, 1941. emigrirala je u SAD gdje se uključila u rad izbjegličkih židovskih organizacija i glasila. Predavala je na Princetonu, Harvardu te na sveučilištima u New Yorku, Kaliforniji, Chicagu i Aberdeenu.

Najpoznatija djela su joj "Eichmann u Jeruzalemu", "Izvori totalitarizma", "O revoluciji", "Vita activa", "Između prošlosti i budućnosti", "Pojam ljubavi kod Augustina", "Ljudi u mračnim vremenima", "Kriza republike".

(Hina) xtdel ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙