FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zbornik u čast Petra Strčića

Autor: dsil
RIJEKA , 9. listopada 2013. (Hina) - Zbornik u čast akademika i povjesničara Petra Strčića, objavljen u povodu 75. godišnjice života i 50 godina njegova znanstveno-stručnog rada, predstavljen je danas u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.

Predsjednik uređivačkog savjeta zbornika akademik Daniel Rukavina, bivši rektor Sveučilišta u Rijeci, kazao je da je Strčić bio dugogodišnji voditelj ovog akademijana Zavoda te da u njemu radi od 1961. godine, otkad ga je u Zavodu primio tadašnji voditelj Mijo Mirković, odnosno Mate Balota.

Strčić sustavno obrađuje povijest grada Rijeke, šire regije od Istre do Zadra te, s posebnom ljubavlju, svog rodnog otoka Krka, naveo je Rukavina. Istaknuo je da je Strčić dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima i nagrade grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za životno djelo.

Jedna od urednica zbornika Maja Polić, navela je da je knjiga s više od 700 stranica, podijeljena u pet poglavlja a među 35 autora su Nedjeljko Fabrio, Emanuel Hoško, Bonaventura Duda, Ivan Devčić, Daniel Rukavina i drugi.

Polić je kazala da je odlučeno da se ne izradi zbornik samo povjesničarskih radova nego se težilo interdisciplinarnosti te su obuhvaćena znanstvena područja od povijesnih, preko ekonomskih pa sve do medicine, odnosno pulmologije.

Polić je naglasila da su Strčićevi radovi, prema biobliografiji objavljenoj u zborniku, objavljeni u čak 67 knjiga.

Petar Strčić izrazio je zadovoljstvo objavljivanjem ove knjige te njezinim obimom i kvalitetom tekstova.

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙