FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ovogodišnjem "Viennafairu" predstavlja se 127 galerija

Autor: spd
BEČ, 9. listopada 2013. (Hina) - Na ovogodišnjemu međunarodnom bečkom Sajmu umjetnosti "Viennafair: The New Contemporary" 127 galerija iz tridesetak država predstavit će radove vodećih austrijskih i svjetskih umjetnika 20. stoljeća.

'Viennafair' se ove godine održava 9. put, a u njegovu je središtu suvremena umjetnost država srednje, istočne i jugoistočne Europe, rekla je danas na konferenciji za novinare voditeljica sajma Christina Steinbrecher-Pfandt, dodajući da se iz tih država ove godine predstavlja 51 galerija.

Najveći umjetnički festival suvremene umjetnosti u Austriji okupit će ove godine galerije iz tridesetak država zapadne i istočne Europe te iz SAD-a, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a predstavit će djela oko tisuću umjetnika.

Na sajmu su, među ostalim, predstavljeni posebni projekti iz Turske, umjetnički projekt "Duet" iz Poljske, a pod naslovom "Dijalog" predstavljaju se umjetnička djela iz Rumunjske i Kazahstana. Austrijska skulptura zauzima posebni izložbeni prostor od 1000 četvornih metara.

Bečki muzeji tijekom sajma otvorit će nove izložbe ili će organizirati vodstvo kroz već postavljene izložbe. Muzej povijesti umjetnosti otvorit će izložbu britanskog slikara Luciana Freuda, unuka Sigmunda Freuda. Riječ je o prvoj izložbi tog umjetnika u Austriji, a obuhvatit će 43 njegova djela, uglavnom portrete njegovih prijatelja i aktove.

Muzej Leopold najavljuje vodstvo kroz aktualnu izložbu Oskara Kokoschke, Albertina otvara izložbu djela iz umjetničke zbirke Gazprombanke pod naslovom "Dreaming Russia", a prvi put tijekom sajma vrata otvara bečki Burgtheater koji posjetiteljima omogućuje razgled toga kazališta i, uz ostalo, Klimtovih fresaka.

"Viennafair" je od danas poslijepodne otvoren za struku, od sutra za publiku, a organizatori očekuju nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Sajam će trajati do 13. listopada, a pratit će ga mnogobrojne kulturne priredbe, predavanja, rasprave, videoprojekcije, instalacije i projekti na otvorenome, filmski program, pojedinačni nastupi umjetnika, otvaranje skupnih izložaba i rasprave kao što je "Zašto sada slikati".

(Hina) xspđ ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙