FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF: nominaciju za dio "Europske Amazone" UNESCO-u predala i Srbija

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Godinu dana nakon što je UNESCO i službeno prepoznao prirodne vrijednosti prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. "Europske Amazone", Hrvatskoj i Mađarskoj, nominaciju za svoj dio "Europske Amazone" UNESCO-u je predala i Republika Srbija, priopćila je danas svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF - World Wide Fund for Nature (World Wildlife Fund).

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Republike Srbije u suradnji sa WWF-om radio je na pripremi nominacije posljednje dvije godine.

"Drago nam je da će veliko plavno područje na sjeverozapadu Vojvodine, koje predstavlja jednu od najbolje očuvanih ritsko-močvarnih cjelina na cijelom toku Dunava postati dio prekograničnog rezervata biosfere 'Mura-Drava-Dunav'. Tako smo još bliže našem velikom cilju, a to je uspostava UNESCO-vog pentalateralnog rezervata biosfere", istaknula je koordinatorica programa voda u Mediteranskom programu WWF-a Irma Popović Dujmović.

Zajednička inicijativa WWF-a i EuroNatura za očuvanje "Europske Amazone", kojom se uspostavlja UNESCO prekogranični rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav", predstavlja prvo zaštićeno područje u svijetu koje dijeli i kojim zajednički upravlja pet zemalja - Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija, ističe WWF.

"Ova zajednička 'zelena vizija' ostvarit će se uspostavljanjem najvećeg europskog zaštićenog područja. Uključujući dijelove od Austrije do Srbije obuhvaćat će prostor od 800.000 hektara. Prekogranični rezervat biosfere 'Mura-Drava-Dunav', koji će biti prvi u svijetu u pet zemalja, predstavlja simbol regionalne suradnje i održivog razvoja te je odličan primjer inicijative koja povezuje zaštitu biološke raznolikosti i kulturnog nasljeđa", priopćio je WWF.

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙