FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa "Referendumski ustanak" tvrdi da je medijski blokirana

Autor: dmak
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - U ime Građanske incijative referendumski ustanak koja ponovno prikuplja potpise za održavanje referenduma o poništenju pretvorbe i privatizacije, zabrani deložacije iz prve nekretnine te opoziv svih državnih dužnosnika, operativni koordinator Dubravko Krčmarek upozorio je danas na, kako tvrdi, medijsku blokadu kojoj su izloženi.

Stoga je, na konferenciji za medije na kojoj je jedini novinar bio iz Hine, najavio zahtjev za smjenom odgovornih na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hini), jer, kako tvrdi, građani nisu informirani budući da ta dva medija bojkotiraju akciju prikupljanja potpisa .

Optužio ih je da su svjesno zatajili informaciju o pokrenutoj akciji prikupljanja potpisa za tzv. "drugi referendumski ustanak" kako bi onemogućili prikupljanje dovoljnog broja potpisa, inače započetog 1. listopada, služeći političkoj eliti da zadrži vlast.

Krčmarek smatra da neinformiranjem građana izravno utječu na rezultat prikupljanja potpisa i tome u prilog naveo da su prekršili Ustav, Zakon o informiranju javnosti, Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima.

Krčmarek je rekao kako je tek danas, deveti dan prikupljanja potpisa došao prvi novinar iz javnih medija koje građani plaćaju, prenijeti vijesti o njihovoj inicijativi. Stoga je najavio prosvjed 15. listopada, posljednjeg dana prikupljanja potpisa, u 18 sati na glavnom zagrebačkom trgu kako bi "ukazali na nužnost smjene odgovornih u sredstvima javnog informiranja HRT-a i Hine".

Upitan kakav je odaziv građana, Krčmarek je rekao da je izuzetno dobar s obzirom na medijsku blokadu, no nije želio iznijeti konkretne podatke o dosad prikupljenim potpisima.

Iz Ministarstva uprave se doznaje kako će provjera broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljanih tijekom veljače, kada je ta građanska inicijativa organizirala svoj tzv. Prvi referendumski ustanak, biti provedena do sredine prosinca.

Provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa obavljaju službenici u okviru redovnog radnog vremena, a bit će dovršena prije kraja jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, poručuju iz Ministarstva.

Zahtjev za raspisivanje referenduma sadržavao je četiri pitanja koja su građani mogli svojim potpisom podržati za referendumsko izjašnjavanje - Jeste li za poništenje pretvorbe i privatizacije?, Jeste li za zabranu rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH?, Jeste li za zabranu prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u Republici Hrvatskoj? te Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?

U Ministarstvu napominju kako je iz materijala koje je dostavio Organizacijski odbor te inicijative vidljivo kako je taj odbor utvrdio da se 117.005 birača izjasnilo da postoji potreba za raspisivanjem referenduma za prvo pitanje. Za drugo pitanje se izjasnilo njih 124.500, za treće njih 121.948, a za četvrto 121.948 birača.

Za raspisivanje referenduma trebalo bi biti prikupljeno 10 posto ukupnog broja birača odnosno oko 450 tisuća potpisa po svakom pitanju.

Sukladno Ustavu i Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatski sabor će raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

(Hina) xdm/xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙