FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice pale na najniže razine u mjesec dana

Autor: neba
LONDON, 9. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u mjesec dana jer je pat pozicija u Washingtonu navela ulagače na prodaju.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.227 bodova, najnižu razinu od početka rujna.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,2 i 0,5 posto.

Na tržištima vlada oprez jer i dalje nema nikakvog napretka u raspravi između demokrata i republikanaca u Kongresu po pitanju financiranja državnih službi, koje već tjedan dana ne rade, i povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države.

Pad cijena dionica jutros je ponešto ublažila vijest da će predsjednik Barack Obama kandidirati Janet Yellen za predsjednicu američke središnje banke.

Ako je podrži i Senat, Yellen će u siječnju, kao prva žena na čelu Feda, naslijediti Bena Bernankea, što je pozitivno za tržišta dionica jer je Yellen zagovornica labave monetarne politike, kakvu je dosad vodio Bernanke.

„Unatoč tome, ulagači iz dana u dan postaju sve nervozniji. Nastavi li se ta nesigurnost po pitanju zaduživanja i proračuna SAD-a, to će biti veća šteta za gospodarstvo“, kaže Koen De Leus, ekonomist u tvrtki KBC.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1 posto, na 14.037 bodova, odmaknuvši se od najniže razine u pet tjedana.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙