FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-Moon poziva na suzbijanje pretjerane potrošnje vode

Autor: mtro
BUDIMPEŠTA, 8. listopada 2013. (Hina/AFP) - Svijet mora suzbiti pretjeranu potrošnju vode, rekao je u utorak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i upozorio na sve manji broja izvora vode sljedećih godina.

Na otvorenju Summita o vodi u Budimpešti, Ban je naglasio da bi polovica svjetskog stanovništva mogla biti suočena s deficitom vode 2030., kada će potražnja biti za 40 posto veća od raspoloživih izvora.

"Moramo se suprostaviti navikama koje su neodržive. Vodu se rasipa i loše koristi u svim područjima u svim zemljama", rekao je.

"Ono što imamo moramo koristiti pravednije i inteligentnije", dodao je. On je pozvao na veću suradnju između zemalja u zajedničkim izazovima.

Ban je naglasio da "zemlje moraju zajedno raditi kako bi osigurale trajnu poljoprivredu, jamčile prehrambenu sigurnosti, poduzimale mjere suočene s klimatskim promjenama i promicale prikladnu higijenu".

"Čovječanstvo je iscrpilo više izvora tijekom posljednjih pedeset godina nego tijekom pet tisuća godina", podsjetio je mađarski predsjednik Janos Ader, domaćin summita.

Summit se održava u okviru Međunarodne godine hidrološke suradnje, incijative Ujedinjenih naroda.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙