FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga veterana 4. Gardijske brigade: izmijeniti zakon o dvojezičnim natpisima

Autor: pgas
SPLIT, 8. listopada 2013. (Hina) - Udruga veterana 4. Gardijske brigade pozvala je danas Vladu RH da, kako navode, zaustavi progon onih koji se protive dvojezičnim ćiriličnim natpisima u Vukovaru, te da se u vezi s Vukovarom izmjeni zakon o dvojezičnim natpisima.

„Pozivamo Vladu da zaustavi progon onih koji iskazuju svoje protivljenje postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru, pa makar to činili i akcijama njihovog skidanja!“, navodi se o utvorenom pismu Udruge veterana 4. Gardijske brigade iz Splita.

Iz Udruge naglašavaju kako otvorenim pismom hrvatskoj Vladi imaju još jednom potrebu izreći svoje stajalište, potaknuti najnovijim zbivanjima u Vukovaru, odnosno jučerašnjim ponovnim skidanjem dvojezičnih ćiriličnih ploča ploča sa zgrada nekoliko državnih institucija.

'Svjesni smo da je ćirilica samo pismo i kao takva ne bi smjela sama po sebi biti problem. No, u slučaju Vukovara ona je ipak više od pisma, i simbol je nečega čega se napaćeni građani, branitelji, obitelji poginulih i svi oni koji su preživjeli pakao srpskih logora ne žele sjećati !', navodi se.

Iz splitske Udruge ocjenjuju kako je očigledno da značajan dio hrvatske javnosti nije suglasan s idejom dvojezičnosti u Vukovaru, “gradu simbolu hrvatskog otpora i Domovinskom ratu” te gotovo cjelokupna braniteljska populacija.

“Ne želimo vjerovati da itko pritom želi prkositi Ustavu i pozitivnim zakonskim aktima Republike Hrvatske. Naprosto smatramo da grad Vukovar mora biti izuzet iz ovog zakona, zbog svega što Vukovar danas predstavlja, zbog pijeteta prema žrtvama i zbog poštovanja prema njihovim obiteljima”, navodi se u otvorenom pismu.

Iz Udruge tvrde kako je hrvatska javnost već dovoljno glasno rekla što misli o tom zakonu, dodajući da i zakoni i demokratski izabrana vlast “moraju djelovati u službi većine”.

“Postupite stoga kako većina želi, promijenite zakon i izuzmite Vukovar iz projekta dvojezičnosti!”, stoji na kraju otvorenog pisma Udruge veteran 4. Gardijske brigade upućenog Vladi RH.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙