FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Save izvađene stotine projektila i mina

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. listopada 2013.(Hina) - Iz korita rijeke Save u okolici Orašja i Odžaka uklonjena su 424 projektila različitih promjera te četiri podvodne mine težine veće od 100 kilograma, objavila je u utorak Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) koja zajedno s policijom Češke operativno provodi projekt uklanjanja eksplozivnih naprava iz Save.

Taj se projekt kroz bilateralnu suradnju BiH i Češke realizira od 2012. i dosad su provedene tri faze a posljednja je okončana početkom listopada.

Projektili i mine koje su pronašli ronioci potječu iz ratnih sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća ali i iz Drugog svjetskog rata.

Svo pronađeno streljivo i eksploziv izvađeni iz Save uništeni su na vojnom poligonu kod Glamoča.

Čišćenje korita Save čiji je cilj pomoći osiguranje plovnosti tom rijekom bit će nastavljeno sljedeće godine, navodi se u priopćenju SIPA-e.

Uz pripadnike SIPA-e i odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku policije Češke iz Brna te brojna tijela vlasti u BiH, u projekt uklanjanja eksplozivnih naprava iz Save uključeni su i Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske te hrvatska Granična policija kao i Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH te Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija.

(Hina) xrmav ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙