FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

DUBAI - Iranci su naviknuti na razne verbalne udarce izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ali njegova nova tvrdnja - da im represivni režim ne dopušta nošenje traperica, posebno ih je iznervirala. Iranci su u ponedjeljak društvene mreže preplavili fotografijama 'jeansa' u svojim ormarima, ljudi koji u njima hodaju ulicama, pa i jednog dječaka u trapericama koji nešto govori na uho vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju. Netanyahu je dao intervjuu BBC-jevom programu na farsiju i uz dobro poznata stajališta o iranskom nuklearnom programu dodao i kako iranski represivni režim ljudima ne dopušta odijevanje traperica i slušanje zapadne glazbe. Uz fotografije traperica, Iranci komentiraju i ozbiljniju stranu problema, odnosno kako je Netanyahu opasno udaljen od elementarnog poznavanja svakodnevnog života u Iranu. Iranski novinar Sadegh Gorbani ponudio je na Twitteru da će Netanyahuu sam poslati dokaze da Iranci rade sve što on misli da ne smiju, ako mu već izraelski špijuni to nisu u mogućnosti pokazati.

ZAGREB/MOSKVA - Čelnik odjela ruske policije za borbu protiv narkotika u jugozapadnom Sibiru uhićen je zbog prodavanja heroina, izjavili su ponedjeljak lokalni istražitelji, a prenose ruski mediji. Dužnosnik je uhićen nedaleko od jednog trgovačkog centra u Omsku prošloga tjedna sa "značajnom količinom" heroina i novca od prodaje, navodi policija. Tijekom pretrage njegova doma i ureda također je nađena droga koja je zaplijenjena.

HONG KONG - Bijeli dijamant od 118,28 karata u obliku jajeta prodan je u ponedjeljak na aukciji za 30,6 milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća Sotheby's koja je dragi kamen predstavila kao najveći ikada ponuđen prozirni dijamant. Taj dragi kamen veličine malog kokošjeg jajeta prodan je u Hong Kong za 22,69 milijuna eura ili 30,6 milijuna dolara. Njegov stupanj je D, što je najviši stupanj koji dodjeljuje američki institut za draguljarstvo. Postignuta cijena se nalazi pri dnu očekivanja aukcijske kuće koja je početkom rujna računala s iznosom između 30 i 35 milijuna dolara. Ali iznos je viši od 26,7 milijuna dolara što je platio jedan kupac 2012. za prozirni dijamant koji je težio "samo" 101,73 karata. Dijamant prodan u ponedjeljak navečer u Hong Kongu otkriven je 2011. u rudniku jedne zemlje na jugu Afrike. Neobrađen je težio 299 karata. Zaljubljenici u drago kamenje sada broje dane do prodaje izvanrednog ružičastog dijamanta procijenjenog na više od 60 milijuna dolara u Ženevi u studenom.

MADRID - Pastiri su u nedjelju kroz Madrid proveli stado od 2.000 ovaca, braneći tako prava ispaše, gonjenja i migracije stoke kojima je zaprijetilo širenje gradskih naselja te suvremena poljoprivredna praksa. Turisti su bili iznenađeni kada su u središtu grada naišli na prekid prometa zbog prolaska velikog broja ovaca. Još od 1273. pastiri su imali pravo koristiti oko 125.000 kilometara dugu mrežu puteva za migraciju stoke s hladnijih pašnjaka ljeti na toplija polja zimi. Svake godine pastiri staju u obranu tog prava u glavnom gradu Španjolske, a ministarstvo poljoprivrede od 1994. godine promovira ovaj događaj kao "fiestu sezonske migracije".

ZAGREB/MOSKVA - Ruski bračni par u sibirskom gradu Ust-Ilimsku pozvao je pomoć nakon što im je gladni medvjed upao u kuću i bacio se na njihovu hranu, priopćila je lokalna policija, a prenose ruski mediji. Par, koji je spavao u sauni jer im se kuća renovira, probudila je buka usred noći. Kada su pogledali kroz prozor ugledali su medvjeda na svojoj verandi kako jede boršč, juhu od cikle i mesa. Ubrzo su stigli policajci koji su zapucali u zrak kako bi otjerali medvjeda, ali on je otišao tek kad je sve pojeo.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙