FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku manje stanovnika, ali veći udjel starijih od 65 godina

Autor: ddub
DUBROVNIK, 7. listopada 2013. (Hina) - U Dubrovniku trenutačno živi 42.615 stanovnika, 1155 manje nego 2001. godine, kad ih je bilo 43.770, što znači da je broj stanovnika između dva popisa manji za 2,6 posto, rečeno je danas na predstavljanju socijalne slike toga grada.

Studiju je izradila Udruga socijalnih radnika Dubrovnika u proteklih godinu i pol.

Istaknuta je veća zastupljenost stanovnika u dobi iznad 65 godina, koji čine 18,6 posto stanovništva, te pad broja stanovnika u dobi do 15 godina (14,9 posto stanovništva) i u dobi od 15 do 25 godina (11,4 posto). Porast bilježi i skupina u dobi od 25 do 65 godina, koja čini 55,1 posto stanovništva.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako će ta studija pomoći da se utvrdi kojim je skupinama u gradu Dubrovniku pomoć najpotrebnija. Važno je utvrditi koliko je ugroženih skupina, a grad Dubrovnik uvijek je znao pružati socijalne poticaje pomoći onima kojima je to najpotrebnije, dodao je.

Studija je pokazala kako Dubrovčani sve kasnije ulaze u brak te da je najviše majki u dobi od 30 do 39 godina. Stopa sklopljenih brakova u Dubrovniku bila je najmanja 2004. godine (4,4 na tisuću stanovnika), a najveća 2007. godine (6,1 na tisuću stanovnika).

Prosječna mirovina u Dubrovniku jest 2684 kune i viša je od hrvatskoga prosjeka od 2260 kuna. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i socijalnu skrb Miho Katičić rekao je da je najugroženijih stanovnika 0,5 posto, a na razini Hrvatske ih je dva posto. Dodao je kako je za socijalni program ove godine izdvojeno 20 milijuna kuna te da je u tijeku izrada glavnog projekta za dom umirovljenika u Gružu, vrijedan 15 milijuna kuna.

Zamjenik gradonačelnika, akademik Nenad Vekarić upozorio je na odljev mladoga stanovništva. "Većina koja ode na studij u Zagreb ili Split obično se ne vrati pa je i to problem na kojemu moramo raditi", rekao je Vekarić. Kad je riječ o izobrazbi, 52,6 posto ima srednju stručnu spremu, 14,3 posto završilo je sveučilišni studij, a 0,3 posto je doktoriralo.

Najčešći uzrok smrti Dubrovčana su bolesti krvožilnog sustava.

(Hina) xddub ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙