FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro utjecajni izraelski rabin Ovadia Yosef

Autor: kgab
ZAGREB/JERUZALEM, 7. listopada 2013. (Hina) - Rabin Ovadia Yosef, duhovni vođa sefardskih židova u Izraelu, umro je u ponedjeljak u 93. godini, izjavio je glasnogovornik jeruzalemske bolnice Hadassa, a prenose svjetske novinske agencije.

"Unatoč svim našim naporima... otkad je došlo do pogoršanja tijekom noći i nakon velike borbe, rabin je umro", izjavio je njegov kardiolog Dan Gilon, a prenijele su izraelske radijske postaje.

List Haaretz piše da je rabin bio hospitaliziran nekoliko puta u posljednjih nekoliko mjeseci zbog niza problema sa zdravljem, među kojima su problemi sa srcem, otkazivanje bubrega i infekcije.

Yosef, rođen u iračkom gradu Basri, pretvorio je sefardske židove - zajednicu imigranata iz Sjeverne Afrike i arapskih zemalja i njihove potomke - u snažnu silu u izraelskoj politici.

Kritičari, koji su mnoge njegove izjave osudili kao rasističke, zvali su ga izraelskim ajatolahom. On je usporedio Palestince sa zmijama i rekao da je Bog stavio nevjernike na Zemlju samo zato da služe židovima. Međutim, mnogi tradicionalni sefardski židovi smatrali su ga svojim vrhovnim vjerskim čelnikom.

Rabin Yosef je značajno pridonio zajednici koju je predstavljao, a koja čini otprilike polovicu stanovništva Izraela. Ona je dugo bilo osiromašena i suočena s diskriminacijom aškenaskih ili europskih židova koji tradicionalno dominiraju u izraelskoj vladi i u vjerskim institucijama.

Yosef je svoju vjersku vlast pretvorio u političku moć osnovavši stranku Shas osamdesetih godina prošloga stoljeća koja predstavlja sefardske židove. Ona je bila od ključne važnosti za sastavljanje nekoliko vladajućih koalicija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je žaljenje zbog smrti rabina Yosefa i rekao je da je židovski narod "izgubio jednog od mudraca naše generacije".

Očekuje se da će rabinov sprovod biti jedan od najvećih u povijesti Izraela.

(Hina) xkga yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙