FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael se kandidira za Vijeće sigurnosti UN-a za 2019-20

Autor: slek
NEW YORK, 4. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Izrael je rekao u četvrtak kako se planira kandidirati za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2019-2020, ali diplomati UN-a kažu kako židovskoj državi neće biti lako dobiti to mjesto.

"Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Ron Postor novinskoj agenciji Reuters. "Bilo bi već vrijeme".

Za dobijanje mjesta u Vijeću sigurnosti potrebna je dvotrećinska većina glasova u Općoj skupštini koju čine 193 zemlje. Kandidate predlaže pet regionalnih skupina ali izbor vrši Opća skupština.

Prosor je rekao kako će se Izrael natjecati protiv Njemačke i Belgije za dva mjesta koja pripadaju "skupini zapadne Europe i ostalih zemalja". Tehnički Izrael bi trebao pripadati azijsko-pacifičkoj skupini s drugim državama Bliskog istoka. Muslimanske države su međutim blokirale njegovo uključenje u tu skupinu.

U 2000. Izrael je privremeno primljen u skupinu zapadne Europe i ostalih zemalja koja uključuje Sjedinjene Države. U 2004. njegovo članstvo u toj skupini je postalo trajno.

Osigurati mjesto u Vijeću sigurnosti, najmoćnijem tijelu UN-a koje može uvesti sankcije ili odobriti uporabu vojne sile, neće biti lako, kažu UN-ovi diplomati. Većina pripadnika 120-članog Pokreta nesvrstanih su ili hladni ili otvoreno neprijateljski raspoloženi prema Izraelu. Glasovanje Opće skupštine o pitanjima vezanim za Izrael i Palestince obično je nepovoljno za Izrael.

U studenom 2012. je glasovanje Opće skupštine o palestinskom zahtjevu za implicitnim priznavanjem državnosti podizanjem njihova statusa promatrača u UN-u na razinu "države ne-članice", čemu se Izrael žestoko protivio, pokazalo koliko Izrael može biti izoliran u Ujedinjenim narodima. Za palestinski zahtjev glasovalo je 138 država, 41 je bila suzdržana, a samo devet glasova je bilo protiv.

Vijeće sigurnosti ima 10 nestalnih članica koje imaju dvogodišnji mandat. Svake godine pet nestalnih članica se zamjenjuje. Pet stalnih članica s pravom veta su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Izbori u Općoj skupštini za članice Vijeća sigurnosti za sljedeću godinu održat će se 17. listopada.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙