FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Inspektori postigli napredak

Autor: vrad
DAMASK, 4. listopada 2013. (Hina/AFP) - Inspektori koji nadziru uništenje kemijskog arsenala u Siriji postigli su napredak, po ocjeni UN-a, i idući tjedan bi trebali početi pregledavati i uklanjati zalihe koje se procjenjuju na više od 1000 tona bojnih otrova.

Istodobno je sirijski predsjednik Bašar al-Asad u razgovoru objavljenom u petak ponovno zanijekao da je njegova vojska blizu Damaska 21. kolovoza koristila projektile s kemijskim bojnim glavama na područjima koja su bili zauzeli pobunjenici.

Taj napad koji su UN-ovi stručnjaci potvrdili ali nisu imenovali odgovorne, dao je zapadnim zemljama povod da sirijskom režimu zaprijete udarima, nakon čega je postignut rusko-američki dogovor koji se završio UN-ovom rezolucijom koja je utvrdila polazišta za uklanjanje kemijskog arsenala.

UN je u četvrtak izvijestio o "dobroj suradnji sa sirijskim vlastima na tehničkoj razini", dodavši da su još potrebne "dodatne analize".

Predsjednik Asad je, još jednom demantiravši da njegove snage stoje iza napada 21. kolovoza, ipak kazao da je to oružje u rukama "posebnih snaga" koje su jedine osposobljene za njihovu uporabu.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙