FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ovi inspektori uskoro se vraćaju u Siriju

Autor: vrad
STOCKHOLM, 18. rujna 2013. (Hina/AFP) - UN-ovi inspektori, stručnjaci za kemijsko oružje, trebaju se "uskoro" vratiti u Siriju kako bi ispitali optužbe protiv režima i oporbe, rekao je u srijedu njihov voditelj.

"Da, vraćamo se u Siriju. Naš vremenski plan još nije utvrđen, dakle ne mogu reći kada se vraćamo, ali to će biti uskoro", rekao je za agenciju France presse voditelj inspektora, Šveđanin Aake Sellstroem.

Ekipa njegovih stručnjaka koja je boravila u zemlji u kolovozu, zaključila je u izvješću objavljenom 16. rujna da je u sirijskom sukobu kemijsko oružje korišteno u velikim razmjerima.

Inspektori UN-a pronašli su "očite i sigurne dokaze" da je 21. kolovoza plinom sarinom usmrćeno više stotina ljudi u napadu u istočnoj Guti, blizu Damaska.

"Podneseno izvješće je nepotpuno", rekao je Sellstroem. "Postoje i druge optužbe protiv obiju strana koje datiraju iz ožujka i s kojima je upoznat glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon", dodao je.

Po njegovim riječima, "13 ili 14 optužbi" zaslužuje istragu.

Sellstroem je dodao da inspektori ne istražuju tko je počinio napad 21. kolovoza u kojemu je, po ocjeni Sjedinjenih Država, poginulo više od 1.400 ljudi. "To nije naša zadaća", istaknuo je.

Zadaća inspektora treba se utvrditi "za tjedan dana", kazao je, a izvješće koje će obuhvatiti sve optužbe moglo bi se "eventualno podnijeti do konca listopada".

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙