FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politički spor prijeti slovenskoj koalicijskoj vladi

Autor: bcav
LJUBLJANA, 2. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Spor oko vodstva u slovenskoj vladajućoj stranci zaprijetio je u srijedu opstanku koalicijske vlade i njezinim naporima da izbjegne međunarodnu financijsku pomoći za spašavanje bankarskog sektora.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković najavio je da će kandidirati za predsjednika glavne vladajuće stranke Pozitivne Slovenije (PS), što je izazvalo nevjericu koalicijskih stranaka.

Janković, koji je 2011. osnovao PS, dao je ostavku u veljači i tako omogućio svojoj nasljednici Alenki Bratušek da s još tri stranke osnuje koalicijsku vladu i postane slovenska premijerka.

Stranke su odbile ulazak u koaliciju ako Janković ostane predsjednik PS-a, pozivajući se na izvještaj antikorupcijskog povjerenstva koje je u siječnju zaključilo da Janković nema pokriće za veliki dio prihoda u posljednjih nekoliko godina.

"Odlučio sam kandidirati se za predsjednika PS-a. Bila je to teška odluka. Objasnit ću svoje razloge na kongresu", rekao je Janković na konferenciji za novinare misleći na stranački skup planiran za 19. listopada.

Bratušek je najavila da će se također kandidirati za čelnika PS-a.

"Ovo nije dobro za Sloveniju. Janković ima veće šanse za pobjedu i ako se to dogodi vlada će pasti", rekla je Meta Roglić, politička analitičarka lista Dnevnik.

Zbog pada vlade i prijevremenih izbora Slovenija bi izgubila dragocjeno vrijeme i povećala bi se vjerojatnost da će morati zatražiti inozemnu financijsku pomoć, dodala je.

Sve su češća nagašanja investitora da bi Slovenija mogla postati iduća članica eurozone koja bi mogla zatražiti pomoć zbog velikog broja nenaplativih kredita u svom bankarskom sustavu.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙