FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebu nedostaje 1200 mjesta u domovima umirovljenika

Autor: dber
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - U Zagrebu nedostaje 1200 mjesta u domovima umirovljenika pa je potrebno izgraditi još pet do šest zgrada budući da po standardima EU domovi ne mogu imati kapacitete veće od 200 korisnika, izvijestila je danas Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Fortuna je napomenula da je prema listi čekanja čak 7000 Zagrepčana starije životne dobi koji bi svoje umirovljeničke željeli povesti u domu umirovljenika, ali i ocijenila da ta brojka nije realna jer se jedna osoba prijavljuje na dva-tri mjesta pa je najavila reviziju liste.

Osim toga, dodala je, ima onih koji čekaju jednokrevetne sobe, a oni zahtjevniji primjerice traže isključivo prozor na zapadnoj strani.

Podsjećajući da su od 1. rujna morali povećati cijene usluga 20 posto u domovima umirovljenika, Fortuna je izrazila zadovoljstvo što su gotovo svi korisnici to prihvatili i sad plaćaju mjesečne iznose od 2400 do 3200 kuna podsjećajući da je od 2001. bilo tek jedno povećanje cijena i to 2008. godine.

"Na to smo bili prisiljeni jer su cijene hrane i režija povećane, a u zadnje tri godine izostao je 21 milijun kuna zbog smanjenja decentraliziranih sredstava i ravnatelji domova umirovljenika došli su nas izvijestiti da tako više ne mogu funkcionirati", rekla je Fortuna nakon sjednice zagrebačkog Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je jedna od tema bila i gradska politika o građanima starije životne dobi.

Fortuna je napomenula da, osim skrbi za umirovljenike u 11 umirovljeničkih domova, Grad Zagreb razvija i izvaninstitucionalnu skrb putem gerontoloških centara i omogućuje im besplatnu tjelovježbu, savjetovanje i slično.

Također, za umirovljenike pružamo uslugu dostave hrane, pomoći i njege u kući jer želimo biti servis starijim sugrađanima kako bi što dulje mogli boraviti u svome domu, dodala je.

Na sjednici zagrebačkog GSV-a uvažena je primjedba sindikata zaposlenih u Zagrebačkom holdingu pa će odsada svi prijedlozi vezani uz restrukturiranje Holdinga najprije biti razmotreni na GSV-u.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙