FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Lech Walesa uručena sinu Mihaila Hodorkovskog

Autor: mhaj
GDANJSK , 29. rujna 2013. (Hina/afp) - Nagrada koju je utemeljio Lech Walesa, povijesni šef sindikata Solidarnost dodijeljena bivšemu naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom u nedjelju je uručena sinu toga protivnika Kremlja Pavelu Hodorkovskom.

Bivši predsjednik ruskoga naftnog diva Jukosa trenutačno je na izdržavanju jedanaestogodišnje kaznu u radnome logoru u Sibiru zbog utaje poreza i pronevjera. Njegovi pristalice tvrde da je optužnica bila politički motivirana te da je kažnjen jer se usudio suprotstaviti predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Nadam se da će ovo priznanje njegovoj patnji i borbi uroditi plodom", rekao je na svečanosti uručenja nagrade Lech Walesa.

"Mihail Hodorkovski je pod barjak svog javnog djelovanja uveo ekonomsku slobodu, građanske vrijednosti i socijalnu pravdu, te je isticao visoko i uporno unatoč političkim nedaćama", rekao je bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir. "Unatoč brojnim nepravdama koje su mu nanesene nikad nije prestao vjerovati u dobrobit svojih aktivnosti, nastojeći ostvariti svoj san o zemlji otvorenoj svijetu u kojoj se ljudska prava poštuju", kazao je Walesa.

Hodorkovski je nakon raspada Sovjetskog Saveza osnovao naftnu tvrtku Jukos te preko nje stekao ogromno bogatstvo. Razišao se s ruskim političkim vrhom i počeo podupirati i financirati oporbu.

Nagrada Lech Walesa koja donosi 100.000 eura utemeljena je 2008.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙