FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal: Otvorena birališta na lokalnim izborima

Autor: vrad
LISABON, 29. rujna 2013. (Hina/AFP) - U Portugalu su se u nedjelju prijepodne otvorila birališta na lokalnim izborima koji su prvi ispit za koaliciju desnog centra koja je na vlasti već dvije godine.

Na ovim izborima je oko 9,5 milijuna registriranih birača koji mogu glasovati do 19 sati (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) kako bi izabrali svoje predstavnike u 308 općina. Prve procjene će se objaviti sat poslije, zbog sata vremenske razlike na Azorima.

Birači će moći sankcionirati stranke u koaliciji desnog centra za mjere štednje uvedene otkako zemlja koristi program međunarodne pomoći odobren 2011. Ankete predviđaju nadmoćnu pobjedu socijalističkog gradonačelnika Lisabona Antonija Coste, koji se ponovo kandidirao na tu dužnost.

Izbore je usto obilježilo sudjelovanje velikog broja nezavisnih kandidata, napose u Portu, drugom po veličini gradu u zemlji, u kojemu vlast obnaša konzervativna stranka premijera Pedra Passosa Coelha (PDS, centar).

Zadnje ankete davale su najviše izgleda nezavisnom kandidatu Ruiju Moreiri i Luisu Filipeu Menezesu (PSD). Pedro Passos Coelho isticao je u više navrata da rezultati ovih izbora "neće nimalo utjecati na nacionalnu politiku".

Izbori se održavaju u vrijeme dok međunarodna trojka vjerovnika (EU, MMF i ESB) razgovara o novom programu pomoći Portugalu.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙