FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikada slabija sirijska oporba

Autor: mtro
BEJRUT, 28. rujna 2013. (Hina/AFP) - Sirijska oporba je izgubila svoj manevarski prostor u vezi mirovnih pregovora s vlasti u Ženevi, nakon neodobravanja glavnih pobunjeničkih skupina i rezolucije Ujedinjenih naroda koja nije ispunila njezina očekivanja.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je najavio u petak da će se mirovna konferencija "Ženeva 2" održati sredinom studenoga kako bi se pokrenula politička tranzicija u Siriji, opustošenoj u 30 mjeseci sukoba, ali oporba u egzilu smatra da su ju napustili njezini zapadni saveznici.

Šef sirijske nacionalne koalicije Ahmad Jarba je službeno pozdravio rezoluciju UN-a uz nekoliko rezervi, dok je nekoliko članova koalicije ogorčeno.

Povijesni protivnik režima Bashara al-Assada, Samir Nashar je rekao da je rezolucija Vijeća sigurnosti jako razočaravajuća i služi interesima većine regionalnih i međunarodnih sila, uključujući i sirijski režim i istaknuo je da ni na koji način ne služi narodu ni revoluciji.

Nakon teških rusko-američkih pregovora, Vijeće sigurnosti je u petak izglasalo rezoluciju 2118 koja prisiljava režim na uništenje svog kemijskog oružja, ali ne određuje automatske sankcije u slučaju nepoštivanja.

Oporba je tražila rezoluciju uz prijetnje izravnim sankcijama, ali je prije svega željela da Sjedinjene Države aktiviraju prijetnje udarima protiv režima koje su obustavljene nakon rusko-američkog sporazuma 14. rujna o uništenju kemijskog oružja.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙