FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba nezadovoljna SAD-om zbog dogovora s Rusijom

Autor: akoz
AMMAN, 20. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Sirijski oporba osjeća se iznevjerenom odlukom Washingtona da sklopi dogovor s Moskvom o uklanjanju kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada no diplomati upozoravaju da Sirijska nacionalna koalicija riskira izgubiti potporu Zapada ako se ne prilagodi novim realitetima.

Dogovor SAD-a i Rusije, za koji se SAD nada da će dovesti i do šireg političkog rješenja, smanjio je izglede za vojne udare SAD-a na Assadove snage a koji bi ga, kako se nadala oporba, vojno oslabili i primorali da sudjeluje na planiranoj mirovnoj konferenciji.

Po gledištu oporbe dogovor s Rusijom de facto sadrži priznanje legitimiteta Assadove vlade što potkopava ciljeve sirijskog ustanka i izglede da bilo kakvi mirovni razgovori dovedu da odlaska Assada s vlasti.

Diplomati koji su prošloga vikenda pratili veliki skup sirijske oporbe u Istanbulu ocijenili su da oporbu nedostatak fleksibilnosti u određivanju diplomatskih prioriteta može lišiti potpore zZpada.

Pogoršanje odnosa s Washingtom postalo je očito na skupu u Istanbulu na koji nisu došli diplomati SAD-a.

Zapadni diplomati koji su bili tamo kritizirali su nespretnu reakciju oporbe na dogovor o kemijskom oružju koji je međunarodna zajednica uvelike podržala.

"Koalicija se mora na oglasiti na pravi način i shvatiti da se odvija igra velikih sila", rekao je jedan diplomat.

"Oni ne mogu zanemariti činjenicu da je uklanjanje Assadovog kemijskog oružja dobra stvar i da ljudi u Ghouti sada vjerojatno bolje spavaju", rekao je jedan diplomat spominjući mjesto napada 21. kolovoza.

"Inače nam naši parlamenti više neće vječno davati mandat za potporu sirijskoj porbi. Već moramo zastupnike uvjeravati da svaki drugi Sirijac nije član al Qaede".

Viši dužnosnik oporbe priznao je da skup koalicije, koji se završio u ponedjeljak, nije donio nikakvu novu strategiju. Oporba je još uvijek uzdrmana dogovorom SAD-a i Rusije koji je opisao kao "šamar" koaliciji.

"Amerikanci se nisu ni udostojili poslati barem jednog diplomata da nas informira što su radili s Rusima", rekao je oporbeni dužnosnik.

"Zaljevske države to ne mogu reći otvoreno ali razvija se tendencija da se ignoriraju Amerikanci i sada postoji veliki jaz između Amerikanaca na jednoj strani i Saudijaca, Turaka i Emiraćana. Čak ni Katar nije zadovoljan dogovorom, kao da je problem kemijsko oružje a ne Assadov režim", dodao je.

U nedjelju je koalicija objavila deklaraciju u kojoj je ustvrdila da je dogovor SAD-a i Rusije već ohrabrio Assada da zapovijedi masovna bombardiranja pobunjeničkih područja.

Dogovor je potkopao predložene mirovne razgovore u Ženevi "jer je dao režimu mogućnost da se vojno pregrupira", kaže se u izjavi.

Utjecajni član koalicije Anas al-Aabdah je rekao da koalicija ne može ići u Ženevu dok Assad ne provede raniji plan bivšeg izaslanika UN-a Kofija Aanna.

Zapadni diplomati na Bliskom istoku su rekli da iako Zapad dijeli zabrintuosti da Assad nije ozbiljan u namjeri postizanja političkog rješenja, koalicja ne može ignorirati SAD i osloniti se samo na države Zaljeva.

"Oporba mora shvatiti da su Sjedinjene Države spremne napasti na prvi znak da Assad neće poštivati dogovoreno. Oni moraju razviti strategiju. Oni ne mogu misliti da su jedini i da Sjedinjene Države ne mogu raditi bez njih", rekao je zapadni dplomat.

Fawaz Tello, veteran oporbe, ocijenio je da oporba ako želi biti vjerodostojna mora odgovoriti na krupna pitanja poput toga kako će izgledati Sirija bez Assada, kako rješavati humanitarnu krizu i kako se može ujediniti u vojnoj borbi protiv Assada.

"Oporba reagira kao muž kojega je prevarila supruga. To nije strategija", rekao je Tello.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙