FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kenija kaže da je u ratu s al-Šababom

Autor: bcav
NAIROBI, 28. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Kenija je u ratu s islamistima koji su prošli tjedan napali trgovački centar u Nairobiju, objavila je vlada u subotu, suočena s pitanjima javnosti je li bila upozorena na taj smrtonosni napad.

Tjedan dana nakon napada na trgovački centar Westgate u kojem je ubijeno 67 civila i policajaca i za koji je odgovornost preuzela militantna skupina al-Šabab, vlada pokušava uvjeriti Kenijce da ih je sposobna zaštititi od sličnih situacija.

Tri kenijska dnevna lista objavila su u subotu da je prije godinu dana domaća tajna služba upozorila na prisutnost pripadnika al-Šababa u Nairobiju koji planiraju izvesti samoubilačke napade na Westgate i crkvu u glavnom gradu.

Listovi postavljaju pitanje jesu li vlada i vojska ostale gluhe na ta upozorenja, kao i na slična izvješća domaćih i stranih obavještajnih agencija.

"Mi svakodnevno dobivamo obavještajne podatke i poduzimamo akcije te je puno napada spriječeno. No, to ne znači da se nešto takvo ne može dogoditi", rekao je glavni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Mutea Iringo.

"Ono što želimo reći je da smo u ratu i da al-Šabab svakoga dana radikalizira neke mlade Kenijce da ubiju Kenijce", istaknuo je Iringo pozvavši građane da budu na oprezu i da surađuju s vlastima.

Komentari u medijima pojavili su se dva dana uoči zasjedanja parlamentarnog odbora za obranu i vanjske poslove na kojemu će šefovi obavještajnih službi morati dati odgovore na pitanja o upozorenjima na nedavni napad.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙