FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozvao Kongres da izbjegne blokadu oko proračuna

Autor: bcav
WASHINGTON, 28. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama ozbiljno je upozorio Kongres da ne dopusti blokadu rada državne uprave 1. listopada, dok zastupnici pokušavaju donijeti proračun koji republikanci žele iskoristiti kako bi onemogućili financiranje Obamine reforme zdravstvenog sustava.

I dok šansa za izbjegavanje toga scenarija još uvijek postoji, sve je manje vremena da se republikanski zastupnici predomisle i dogovore s Bijelom kućom oko idućih poteza.

"U iduća tri dana republikanski zastupnici morat će odlučiti hoće li se priključiti Senatu i omogućiti rad državne uprave ili ju blokirati, jer se između sebe ne mogu dogovoriti oko pitanja koje uopće nema nikakve veze s deficitom", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Senat je ranije u petak očekivano odobrio hitne proračunske mjere kako bi državna uprava mogla nastaviti s radom do 15. studenoga. Prije toga je iz privremenog zakona o proračunu izbačen republikanski amandman da se prekine financiranje zakona o zdravstvenoj zaštiti poznatog kao Obamacare.

Zastupnički dom bi o privremenim mjerama mogao glasovati na izvanrednoj sjednici u subotu ili nedjelju. No, sve ukazuje na to da će republikanci zatražiti da se u zakon unesu nove mjere, koje će Senat vjerojatno odbaciti, a to će zastoj rada državne uprave učiniti još izvjesnijom.

(Hina) xbcav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙