FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvoren međunarodni filmski festival 25 FPS

Autor: dger
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Međunarodni filmski Festival 25 FPS, na kojem će do 29. rujna u natjecateljskom programu biti prikazano 26 filmova, otvoren je večeras u zagrebačkom Studentskom centru.

Natjecateljski program devetog izdanja donosi recentne festivalske uspješnice "Tisuću sunaca" Mati Diop, nagrađen na festivalu u Marseilleu, animirani "Futon" Yoriko Mizushiri, nagrađen na festivalu animacije u Hirošimi, te "Cvjetanje" Naoko Tasake, nagrađen na festivalu u Ann Arboru.

Među njima je i rekordan broj domaćih, "Razglednice" Ane Hušman, "Najmanji" Tomislava Šobana, "Autofokus" Borisa Poljaka i srpsko-hrvatska koprodukcija "Sitna ptica" Dane Komljena.

Oni će se natjecati za tri Grand Prixa svakog člana međunarodnog žirija, potom za nagradu kritike, nagradu publike i nagradu Green DCP za filmove programa "Refleksi".

U međunarodnom žiriju su britanska filmašica Beatrice Gibson, japanski nezavisni filmaš Takashi Makino i španjolska autorica Laida Lertxundi, a svaki od njih predstavit će se posebnim programima. U žiriju kritike su novinari i filmski kritičari Velimir Grgić, Nino Kovačić i Stipe Radić.

Kako je najavljeno, filmovi u ovogodišnjem natjecateljskom programu kreću se na granicama urušavanja svih poznatih žanrova i stilova, prostoru umjetničkog rizika, neodređenosti i nedefiniranosti gdje se danas polako formiraju zanimljive umjetničke poetike. Kod mnogih se miješa dokumentarizam i fikcija ili su društveno angažirani, a autorima je opsesija zvuk i dijalog s filmom.

Uz natjecateljski program tu su i prateći programi, pa će se u sklopu programa Kino 23, koji obuhvaća filmove koji imaju eksperimentalni pristup u izgradnji fabule i korištenju filmskog jezika, prikazati meksički film "Poslije tame svjetlo" Carlosa Reygadasa i "Boja nara" Sergeja Paradžanova iz 1968., poetična biografija armenskog trubadura Sajat-Nove.

Program "Ode filmu" donosi malu povijest filmske avangarde, među ostalim radove njemačke majstorice Super 8 minijatura u jednom kadru Helge Fanderl, "Expanded Cinema" imat će četiri audio-vizualna eksperimenta, a "Refleksi" domaća filmska ostvarenja.

Novi program "Kratka baza" namijenjen je "tvrdokornim ljubiteljima eksperimentalnog filma" i budućim članovima filmskog kluba, a ove je godine posvećen strukturalnom filmu i prikazat će filmove "Žileti" Paula Sharitsa, "Valna duljina" Michaela Snowa i "Zornova lema" Hollisa Framptona.

Festival se održava u Kinu SC-a do nedjelje, a nakon toga seli se u riječko Art-kino Croatia gdje će 30. rujna i 1. listopada biti prikazan izbor filmova iz natjecateljskog i popratnih programa. Festival se 5. listopada vraća u Zagreb, gdje će u kinu "Tuškanac" biti prikazani pobjednički filmovi.

(Hina) xdgk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙