FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Marišćina - svjedoci o širenju smrada

Autor: hsup
RIJEKA, 26. rujna 2013. (Hina) - U postupku koji se na riječkome Prekršajnom sudu vodi protiv riječkoga Komunalnog društva Čistoća i dvojice odgovornih iz tog društva danas su dvojica mještana Marčelja svjedočila o stanju prije godinu dana, kada su se s odlagališta Marišćine širili neugodni mirisi.

Kako se doznaje od jednog od dvojice svjedoka i člana Kriznoga eko stožera Marišćine (KESM) Josipa Begonje, on i još jedan mještanin opisali kako su se s odlagališta Viševca na Marišćinu dovozile bale otpada i kako se iz njih širio smrad.

Istaknuo je da je smrad još prisutan, da problem nije riješen te da je zato KESM sve odgovorne osobe, među kojima čelnike Rijeke i Primorsko-goranske županije, prijavio DORH-u.

Glasnogovornica Komunalnog društva Čistoće Marina Babić-Brusić izjavila je, pak, da je sve učinjeno po zakonu i da nije počinjen prekršaj.

Rekla je da je mjerodavna inspekcija nekoliko puta bila na terenu, kako nije utvrđeno ništa što bi bilo izvan zakona te da je učinjeno sve kako bi se smanjili neugodni mirisi oko odlagališta.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je u veljači riječkome Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv Komunalnog društva Čistoće i dvojice odgovornih iz tog društva zbog prekršaja Zakona o otpadu, tj. zato što od lipnja do listopada 2012. na odlagalištima Viševcu i Marišćini nisu odložili komunalni otpad tako da se izbjegne širenje neugodnih mirisa.

Tereti ih se da su na Viševcu i Marišćini propustili balirati, prevoziti i skladištiti komunalni otpad tako da se izbjegne širenje neugodnih mirisa, zbog čega se pogoršala kvaliteta života ljudi na tom području. Učinili su to iako su dužni brinuti se za odlaganje otpada.

Dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac puno je pa se otpad tijekom ljeta - do rujna 2012. ondje balirao i odlagao, a zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna 2012. balirani otpad odlaže se u kasete u tlu na Marišćini dok se ne izgradi županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

Nekoliko desetaka mještana Viškova i Marčelja u blizini Marišćine prosvjedovalo je u listopadu prošle godine i nekoliko dana blokiralo ulaz kamionima s otpadom na Marišćinu tražeći da se, među ostalim, zbog neugodnih mirisa otpad prestane dovoziti na to odlagalište.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙