FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Namjernim 'gubljenjem' novčanika diljem svijeta novinari Readers' Digesta ustanovili su da je najpošteniji grad Helsinki, a da je u Lisabonu najteže susresti 'poštena nalaznika'. Novinari su u 16 gradova, od Helsinkija i Moskve, preko Bombaja i Budimpešte do Lisabona i New Yorka 'izgubili' ukupno 192 novčanika. Na dvanaest su lokacija promatrali što će se dogoditi pošto su na javnome mjestu, uz trgovački centar, u parku ili na pločniku ostavili novčanik s pedesetak dolara i kreditnim karticama, fotografijama, te imenom i brojem telefona. Pokazalo se da je Helsinki najpošteniji grad u kojem je vraćeno jedanaest od dvanaest novčanika. Slijedi Bombaj s devet vraćenih, a na trećem su mjestu Budimpešta i New York s osam vraćenih novčanika. Slovenska prijestolnica Ljubljana na sredini je popisa, poslije Moskve, Amsterdama i Berlina, a za njom slijede London, Varšava, Bukurešt, Rio de Janeiro, Zuerich, Prag i Madrid. U Lisabonu je vraćen samo jedan novčanik, a i taj je vratio stariji par iz Nizozemske. Novinari Readers' Digesta zaključuju kako ni dob ni spol ni imovinsko stanje ne mogu pomoći u predviđanju tko će biti pošten. Novčanike, a vraćeno ih je 47 posto, vraćali su i mladi i stari, muškarci i žene, imućni i siromašni.

ISTANBUL - Poznato francusko selo pogreškom se našlo u brošuri koja promovira turističke vrijednosti i ljepote zapadne turske regije Manise, izvijestila je u srijedu novinska agencija Dogan, napominjući da se radi o "ortografskom nesporazumu". Naime, u toj publikaciji, ured za kulturu i turizam regije Manise pobrkao je mjesto Goerdes u Turskoj s prelijepim provansalskim selom Gordes koje je uvršteno u "najljepša sela Francuske". "Goerdes, u srcu šume", piše ispod slike koja prikazuje francusko umjesto turskog sela. Predsjedniku turističke zajednice Erdincu Karakoseu je bilo "nelagodno" zbog te pogreške, objasnivši da im je usprkos "više nego jednoj kontroli, ta malena slika pobjegla". Za promociju turske regije je tisano je oko 50.000 primjeraka brošure na 248 stranica. Gradonačelnik francuskog Gordesa je komentirao da ta zabuna "dokazuje da smo jako poznati". Radi se o selu s oko 2.000 stanovnika i kućama od kamena i dvorcu koji su izgrađeni na stijeni. Turski Goerdes broji 10.000 stanovnika i poznat je po izradi tepiha na tradicionalan način.

HARARE - Lovokradice u Zimbabveu otrovali su cijanidom pojilišta i ubili 80 slonova te tako ugrozili jedno od najvećih svjetskih krda, objavio je u srijedu zimbabveanski ministar zaštite okoliša Savour Kasukuwere. To se dogodilo u nacionalnome parku Hwangeu, najvećem u toj zemlji juga Afrike, a Kasukuwere je rekao da su slonovi uginuli u posljednjih nekoliko tjedana, dok su se snage sigurnosti bavile općim izborima, održanima 31. srpnja. U selima u blizini parka policija i rendžeri našli su 19 kljova, cijanid i žičane klopke."Objavljujemo rat lovokradicama", rekao je Kasukuwere za Reuters. "Reagiramo svom snagom jer su divlje životinje, pa i slonovi koje ubijaju, dio našega prirodnog bogatstva koje mora biti na korist narodu Zimbabvea", rekao je. U Zimbabveu žive neka od najvećih afričkih krda, a polovina od procijenjenih 80 tisuća slonova živi u parku Hwangeu, južno od Victorijinih slapova.

PRAG - Bivši češki premijer Petr Nečas tajno se oženio bivšom suradnicom Janom Nagyovom zbog koje je i podnio ostavku nakon što su se oboje našli u središtu skandala. Nečasov preljub i optužbe za korupciju dovele su i lipnju do pada Nečasove vlade. Bivši češki premijer nakon izbijanja skandala priznao je da je imao vezu sa šeficom svoga kabineta i razveo se od supruge. Prema pisanju čeških medija odvjetnik para potvrdio je da su se vjenčali tijekom proteklog vikenda.

ŽENEVA - Dražbovna kuća Sotheby's u srijedu je pokazala javnosti 59,60 karatni intenzivno ružičasti dijamant koji će biti stavljen na prodaju u Ženevi u studenome uz početnu cijenu od 49 milijuna eura. "Ružičasta zvijezda", besprijekorni ovalni ružičasti dijamant postat će najvredniji ikad dijamant ponuđen na aukciji, objavio je Sotheby's. "Imao sam čast pregledati jedan od najvećih dragulja na svijetu u posljednjih 35 godina i mogu reći bez dvoumljenja da je Ružičasta zvijezda dijamant od ogromne važnosti", kazao je voditelj odjela za dragulje Sotheby'sa David Bennett. "Teško je pretjerati u tome koliko su rijetki ružičasti dijamanti od samo pet karata pa je ovaj kamen od 59,60 karata izvan svih kategorija", rekao je tvrdeći da pripada "redu najvećih prirodnih blaga Zemlje". Dijamant koji je izvorno težio 132,5 karata iskopan je u rudniku De Beersa u Africi 1999. i trebalo je više godine rezanja, brušenja i poliranja da dobije sadašnji izgled. Javnosti je prvi put predstavljen 2003. a prodan je 2007. Prodajna cijena nikad nije objavljena kao ni ime vlasnika.

JUNEAU - Kanadska pipničarka s tek nekoliko riječi otjerala je iz svog bara mrkog medvjeda i požalila se da joj to inače ne uspijeva s brojnim drugim neželjenim gostima. Mrki je medvjed ušetao u bar u Alaskan hotelu u centru Juneaua u ponedjeljak navečer i pipničarka Ariel Svetlik-McCarthy kazala je da se izbezumila i zavikala "Ne medvjedu! Van! Ne! Ne možeš biti tu!". Medvjed se odmah pokorio tim riječima i napustio bar kroz nekoliko sekundi. Biolog Ryan Scott kaže kako je rijetko da mrki medvjedi zalaze u kuće, no da se to ipak ponekad dogodi. On kaže kako je osoblje dobro reagiralo. Ove godine u Juneau su ubijena dva napasna medvjeda.

TOKIO - Svaka treća mlada Japanka želi biti domaćica, pokazalo je istraživanje po kojem unatoč sve glasnijim pozivima vlasti na zapošljavanje žena mnoge svoju glavnu ulogu vide u braku i vođenju kućanstva. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od tri tisuće Japanaca i Japanki u dobi od 15 do 39 i utvrđeno je da 34 posto neudanih žena ne želi raditi nakon sklapanja braka. Istraživanje koje je provelo ministarstvo zdravlja, rada i socijalne sigurnosti pokazalo je da tek nešto veći broj žena - 38 posto ne želi biti domaćicama, dok ostale nisu imale čvrsto stajalište o tom pitanju. Potencijalni muževi po anketama puno su manje skloni ideji da im supruge budu kod kuće i za to je bio tek svaki peti Japanac. Unatoč visokom obrazovanju mnoge žene u Japanu prestaju raditi kad rode i pritisak društva da preuzmu ulogu domaćice još je snažan. Ekonomski stručnjaci smatraju da bi japanskom gospodarstvu pomoglo kad bi se zaposlio veći broj žena.

MOSKVA - Rusija planira značajno povećati troškove razvoda kako bi smanjila broj loših brakova, prenose ruski mediji. Ruski premijer Dmitrij Medvedev podupro je prijedlog da se povećaju troškovi razvoda kako bi obeshrabrilo sklapanje loših brakova. "Motivi prijedloga su razumljivi: uključite mozak kad se ženite ili će biti novčanih sankcija", kazao je premijer. Medvedev, koji je obavljao dužnost ruskog predsjednika od 2008. do 2012., komentirao je prijedlog zastupnika kojim bi se troškovi razvoda povećali s desetak eura na gotovo 700. Skupi razvodi vrlo su rijetki u Rusiji koja ima vrlo jednostavni postupak razvoda i brak se može razvrgnuti uz održavanje jednog ročišta u matičnom uredu. Odvjetnica Karina Krasnova iz tvrtke Ruski razvod kaže kako je postupak u Rusiji vrlo jeftin jer ne zahtijeva ni troškove odvjetnika. Prema podacima UN-a Ruskinje su na 15. mjestu u svijetu po razvodima a ruski muškarci na 28. Sovjetski Savez bio je jedna od prvih zemalja koja je uvela mogućnost razvoda bez ikakvih objašnjenja jer je brak smatran buržuoaskom tekovinom.

LOS ANGELES - Nakon gotovo pet desetljeća glazbeno-scenske karijere pop pjevačica Cher kaže kako je u svoj zadnji album uložila dosad najveće napore. Cher, 67, je u utorak objavila svoj 26. studijski album "Closer to the Truth" nakon 12 godina pauze. "U njega sam uložila najviše napora, pa sam s tim sretna. Pjevam bolje nego ikad i pjesme su stvarno dobre. Nevjerojatno sam ponosna na to", kazala je pjevačica u intervjuu za britansku agenciju Reuters u svom domu u Malibuu u Kaliforniji. Novi album koji sadrži single "Woman's World," disco-pop odu snažnim ženama, također ima i pjesme koje je napisala Pink poput "Lie to Me" i "I Walk Alone." "Pjesma je što se tiče osjećaja ili dobra ili loša. Stoga znam uglavnom odmah, naprosto znam. I ako me ne dirne ne mogu ju pjevati", kaže Cher. Ova kalifornijska pjevačica postala je poznata 1965. s uspješnicom "I Got You Babe" koju je izvodila u duetu Sonny & Cher. Cher kaže kako je iznenađena da uspijeva zadržati interes javnosti već gotovo 50 godina. U ožujku sljedeće godine planira novu američku turneju.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙