FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za gradnju golf igrališta najvažniji konsenzus svih u destinaciji

Autor: tmis
KLOECH/BAD TATZMANSDORF, 24. rujna 2013. (Hina) - Za gradnju golf igrališta, koja svugdje pridonose jačanju turističkog prometa, najvažniji je konsenzus svih u destinaciji i sinergija javnog i privatnog sektora, poruka je iz sela Kloech u austrijskoj pokrajini Štajerskoj koje je prije pet godina dobilo golf igralište te time privuklo nove goste iz više zemalja, što je omogućilo dodatni razvoj tog kraja.

Osnivač i voditelj tog golf igrališta Leo Woerndl naglasio je danas pred hrvatskim novinarima i predstavnicima više hrvatskih ministarstava, na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom, da povrat investicije očekuje u prvih sedam godina rada, a nakon toga operativnu dobit.

Uz konsenzus svih u destinaciji, za gradnju golf igrališta i drugih sadržaja na 65 hektara, bila je potrebna i prenamjena zemljišta kao i dogovor s 25 zemljoposjednika za najam zemlje na 45 godina.

Godišnje im se za to plaća 700 eura po hektaru, a cijela investicija teška je oko 4 milijuna eura od čega je milijun eura došlo iz proračuna pokrajine Štajerske, a ostalo iz privatnog sektora.

Golf je povezan i s vinogradarima i hotelijerima u termama u blizini, a planiraju i gradnju hotela uz golf s oko 250 kreveta na izdvojenom zemljištu od šest hektara.

Kako je rečeno, u Austriji se općenito dosta pažnje posvećuju golfu, imaju ukupno 156 igrališta, od čega 28 u Štajerskoj.

Iako se po mnogo čemu Hrvatska i njene regije ne mogu uspoređivati s Austrijom, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić nakon dvodnevnog studijskog posjeta Štajerskoj smatra da ipak možemo na neki način iskoristiti njihove primjere dobre prakse, poput primjerice brendiranja pojedinih regija i proizvoda.

Štajerska u novije vrijeme razvija i wellness turizam u brojnim termama uz slovensku granicu, među kojima su i Terme Reiters u mjestu Bad Tatzmasdorf s luksuznim hotelom, a u idućoj će petogodišnjoj strategiji od 2015. najviše pažnje posvetiti gastronomiji, kulturnom turizmu i sportu.

Svim time Štajerska zadnjih deset godina bilježi stalni rast turističkog prometa, turizam im radi praktički cijele godine, u prosjeku kapaciteti su otvoreni najmanje devet mjeseci godišnje.

Od ukupnih više od 115 milijuna noćenja u cijeloj Austriji, u Štajerskoj se ostvari nešto više od 10 milijuna, a godišnje samo tu pokrajinu, koja se oglašava samo na pet tržišta, posjeti više od milijun turista.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙