FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: nasilje u Siriji prijeti širenju na bivše sovjetske zemlje u Aziji

Autor: vkla
SOČI, 23. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak bivše sovjetske saveznike da bi islamski ekstremizam koji podgrijava rat u Siriji mogao stići i u njihove zemlje, od kojih neke imaju muslimansku većinu.

Rusija, koja i sama ima značajnu muslimansku manjinu i bori se protiv islamskog ekstremizma na svom tlu, optužila je Zapad da pozivanjem na odstupanje Bašara al-Asada s vlasti pomaže ekstremistima te da ne obraća dovoljnu pažnju na moguće posljedice.

Putin se obratio čelnicima zemalja udruženih u Organizaciju sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), koja uključuje Tadžikistan, Kazahstan, Kirgistan, Armeniju i Bjelorusiju. Putin je upozorio da bi islamski borci koji se bore protiv Asada mogli naposljetku svoje napade proširiti izvan granica Sirije i Bliskog istoka.

"Militantne skupine u Siriji nisu došle niotkuda i neće samo tako nestati", rekao je Putin, istaknuvši da je "širenje terorizma od jedne do druge zemlje apsolutno realan scenarij koji bi direktno mogao ugroziti interese bilo koje od naših zemalja".

Ruski dužnosnici izražavaju bojazan da bi se ruski ekstremisti koji ratuju u Siriji mogli vratiti na područje sjevernog Kavkaza i pridružiti se pobuni. Također upozoravaju da bi se nakon povlačenja stranih trupa iz Afganistana, nasilje moglo proširiti na cijelu bivšu sovjetsku središnju Aziju.

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙