FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon: Putin griješi optužujući pobunjenike za kemijski napad

Autor: bcav
WASHINGTON, 12. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin i Rusija "izolirani su i sami" tvrdeći da su sirijski pobunjenici vjerojatno odgovorni za kemijski napad na civile u Damasku 21. kolovoza koji je izazvao američku prijetnju vojnom akcijom, objavio je Pentagon u četvrtak.

Argumentirajući protiv prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame za vojnom akcijom protiv Sirije, Putin je u članku objavljenom u The New York Timesu za napad optužio pobunjenike.

Ruski predsjednik je napisao "kako sve upućuje na to da kemijsko oružje nije uporabila sirijska vojska, nego oporbene snage kako bi izazvale intervenciju svojih moćnih regionalnih pokrovitelja koji bi stali uz fundamentaliste".

Glasnogovornik Pentagona George Little, upitan za komentar Putinova članka, podsjetio je na napore ruskoga predsjednika za postizanje diplomatskog rješenja tako što bi Sirija stavila svoje kemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu.

No, Little je ponovno naglasio američki stav kako su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorne za napad te je odbacio mogućnost da su ga izveli pobunjenici. Little je dodao da više od 30 zemalja za napad optužuje vladine snage.

"Predsjednik Putin je uložio svoju vjerodostojnost u stavljanje Assadova kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu i njegovo uništenje. Svijet će znati prepoznati je li Rusija u stanju ispuniti to obećanje", rekao je Little novinarima u Pentagonu.

"Rusija je izolirana i sama u optužbama protiv oporbe. Nismo vidjeli nikakva vjerodostojna izvješća da je oporba uporabila kemijsko oružje u Siriji. Dokazi jasno ukazuju na odgovornost Assadova režima", naglasio je Little.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙