FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUZS: u Oslu dodijeljena nagrada "Damir Čemerin"

Autor: rkor
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Na 4. Europskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa koji se održava u Oslu danas je norveškom stručnjaku Ilanu Kelmanu dodijeljena nagrada za doprinos u poticanju smanjenja rizika od katastrofa na lokalnoj razini koja nosi naziv po nedavno prerano preminulom djelatniku Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damiru Čemerinu.

Kelman je stručnjak u Centru za međunarodno istraživanje klime i okoliša u Oslu. Nagradu, koja je na prijedlog UN-ove Internacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) nazvana po zamjeniku zapovjednika Civilne zaštite RH i djelatniku DUZS-a Damiru Čemerinu, uručila mu je predstavnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Margaret Wahlstrom, priopćeno je iz DUZS-a.

Četvrtom Europskom forumu za smanjenje rizika od katastrofa (European Forum for Disaster Risk Reduction – EFDDR) su nazočili ravnatelj DZUS-a Jadran Perinić i zapovjednik Civilne zaštite Robert Mikac.

Ravnatelj Perinić zahvalio je UNISDR-u i EFDDR-u na inicijativi i odluci o nazivu nagrade imenom Damira Čemerina. "Ne samo da smo izgubili vrijednog stručnjaka s neprocjenjivim iskustvom na području smanjenja rizika od katastrofa, već i vrlo dragog prijatelja i kolegu. Njegov život i rad oduvijek su bili posvećeni tom poslu. Ponosni smo što je prepoznata njegova stručnost, profesionalizam i predanost ovom poslu i što će biti pamćena kroz ovu nagradu", rekao je Perinić.

Odluka da se nagrada nazove po Damiru Čemerinu veliko je posthumno priznanje za sav njegov doprinos u razvoju sustava zaštite i spašavanja, te međunarodni angažman na području smanjenja rizika od katastrofa, ističe DUZS dodajući da je vrednovanje uloženog rada, znanja, elana i truda Damira Čemerina u smanjenje rizika od katastrofa od strane međunarodnih asocijacija, te nazivanje nagrade njegovim imenom, ujedno i priznanje njegovoj obitelji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Republici Hrvatskoj.

Damir Čemerin rođen je 1953. godine, a preminuo je u lipnju ove godine. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu - Biotehnološki studij, a u DUZS-u je od 2005. do 2008. obnašao dužnost tajnika Kabineta ravnatelja, nakon čega postaje zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH.

EFDDR je regionalna europska platforma, od ukupno pet koliko ih ima na svjetskoj razini, kojoj je cilj rasprava, razmjena informacija i zajedničko djelovanje u smanjenju rizika od katastrofa, a koristi se između ostalog i za koordinaciju ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa.

Osnovan je 2009. godine, broji 25 država članica i sastaje se jednom godišnje. Hrvatska je 2011. bila supredsjedatelj, a prošle godine u listopadu predsjedavala je 3. Europskim forumom za smanjenje rizika od katastrofa održanom u Dubrovniku.

(Hina) pp/xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙