FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani europske baštine u Sisku

Autor: ssis
SISAK, 20. rujna 2013. (Hina) - Dani europske baštine, koji se u Hrvatskoj održavaju 19. put, novi su poticaj angažiranju lokalne i regionalne samouprave u očuvanju i predstavljanju naše povijesne i kulturne baštine kao dijela zajedničke baštine zemalja Europe, rečeno je na otvorenju izložbe "Industrijska baština grada Siska" kojom su u Sisku otvoreni Dani europske baštine .

Otvarajuću ovogodišnju manifestaciju, koja će trajati do 5. listopada, pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban napomenula je kako se i industrijska baština može iskoristiti kao razvojni potencijal.

"Ministarstvo kulture financijski će pomoći dva projekta u Sisku, obnovu tzv. holandske kuće, koja će postati kulturni centar Siska, te Tvornicu baštine Željezare Sisak kao budući povijesni i turistički projekt. Kroz takve projekte, baština može postati pokretač regionalnog razvoja", rekla je Sanja Šaban.

Holandska kuća je četverokatna zgrada izgrađena 60-ih godina 19. stoljeća za potrebe skladišta žita, a posebnost joj je u tome što je izgrađena u stilu tada moderne nizozemske arhitekture.

Otvorenje Dana europske baštine, čiji su pokrovitelji sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, popraćeno je obilaskom Parka skulptura u Capragu te s nekoliko izložaba, performansa i projekcija.

Dani europske baštine obilježit će se u dvadesetak hrvatskih gradova.

(Hina) xssis yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙