FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH: Dugotrajan zatvor za ubojstva Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. rujna 2013.(Hina) - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo dvojicu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba na po 23 godine zatvora proglasivši ih krivim za ubojstvo više od 200 Hrvata i Bošnjaka počinjeno na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine.

Iz Suda BiH u petak je potvrđeno kako su odbačene žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku presudu kojom su u lipnju Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja proglašeni krivima za zločin protiv čovječnosti i osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 23 godine.

Dvojica suoptuženih Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni su krivnje.

Trojica koji su proglašeni krivim označeni su odgovornima jer su od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor radi njihovog progona.

Kao pripadnici interventnog odjela policije u Prijedoru oni su 21. kolovoza 1992. godine sudjelovali i pomagali u pratnji konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor. Riječ je o osobama koje su prije toga bile zatočene, a iz logora u okolici Prijedora transportirani su uz objašnjenje kako ih se vodi na razmjenu.

Konvoj je zaustavljen pored rijeke Ugar na planini Vlašić te je iz njega izdvojeno 200 ljudi koji su potom odvedeni do ruba provalije gdje su i strijeljani. Nakon što su njihova trupla pobacana u provaliju ubojice su na njih bacili i ručne granate kako bi bili sigurni da nitko nije preživio.

Dvanaest zatočenika ipak je uspjelo preživjeti masakr, a neki od njih su svjedočili i na suđenju.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙