FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pronađeni ostatci gotičke crkve u Zrinu

Autor: ssis
SISAK, 20. rujna 2013. (Hina) - Na mjestu crkve koja je u Zrinu razorena i spaljena 1943. kao i cijelo naselje, arheolozi su prigodom istraživanja otkrili iznimno vrijedne ostatke monumentalne gotičke crkve, koja je bila duga 28 metara, a sa zvonikom široka 19 metara.

Nalazi su u više slojeva pokazali nekoliko faza izgradnje, a pronađena je i paljevina crkve Našašća Sv. Križa od 1943. godine.

Veličina kamene gotičke crkve svjedoči o važnosti i značenju Zrina u srednjovojekovnoj hrvatskoj povijesti. U tom je mjestu, uz ostalo, 1508. godine rođen hrvatski državnik i vojskovođa Nikola Šubić Zrinski.

Država je Sisačkoj biskupiji darovala građevnu parcelu od 230 četvornih metara, te 4.104 kvadrata susjednoga voćnjaka u Zrinu, za izgradnju (rekonstrukciju) crkve Našašća Sv. Križa, a vrijednost nekretnine, koja je procjenjena na 15.000 kuna, uračunata je u naknadu za oduzetu imovinu koju nije moguće vratiti Katoličkoj crkvi na temelju Ugovora RH i Svete Stolice.

S obzirom na to da su pronađeni vrijedni ostatci goleme gotičke crkve, Sisačkoj biskupiji je njena obnova postala prevelik teret. Zbog toga je sisački biskup mons. Vlado Košić, pozvao državu da sudjeluje o tom projektu.

Biskup Košić je najavio kako će do konačne odluke i obnove, Biskupija, uz arheološki nalaz, podići kapelicu, kako bi na tom povijesnom mjestu zadovoljla vjerske potrebe hodočasnika i drugih namjernika.

(Hina) xssis ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙