FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Flota mira "Mirno more" uplovila u Kaštela

Autor: pgas
KAŠTELA, 18. rujna 2013. (Hina) - Međunarodna jedriličarska Flota mira "Mirno more", koja od 14. do 21. rujna jedri duž hrvatske obale Jadranskog mora u 101 brodici s 950 pretežito zapostavljene djece iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije te još 13 zemalja, uplovila je u Kaštela, gdje je danas poslijepodne održana središnja svečanost.

Riječ je o jedriličarskom projektu koji se 19. godinu zaredom održava na hrvatskom dijelu Jadranskog mora u organizaciji udruge Flote mira "Mirno more" iz Beča koja je 1994. godine na prvu takvu plovidbu povela djecu s područja bivše Jugoslavije koja su zbog rata bila izbjeglice u Beču.

Djeca - sudionici ovogodišnje Flote mira "Mirno more" zasadila su u kaštelanskoj marini maslinu kao, kako je istaknuto, znak mira na Balkanu. Nakon toga umjetnik Šime Strikoman s dizalice visoke 50 metara snimio je milenijsku fotografiju s djecom koja su svojim tijelima načinila imitaciju mirnog mora.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je govoreći nazočnima preko videoveze da je Flota mira "Mirno more" postala najveći projekt u svijetu za socijalno ugroženu djecu te je ponosan što je joj je Hrvatska domaćin gotovo dva desetljeća.

"Projekt Flota mira 'Mirno more' dao je veliki doprinos razvoju solidarnosti i mirnom suživotu među susjednim zemljama i narodima", istaknuo je predsjednik Josipović. Po njegovim riječima, okupljanje djece koja se kroz jednotjedno druženje na brodicama uče toleranciji, poštovanju različitosti i međusobnom uvažavanju, odličan je primjer pozitivnog pristupa procesu pomirenja i izgradnji zajedničke europske budućnosti u regiji.

"Mir, tolerancija i međusobno uvažavanje vrijednosti su koje svi zajedno trebamo njegovati i u budućnosti nikada više ne smijemo dozvoliti da se ponove strahote iz naše povijesti", poručio je predsjednik Josipović.

Na središnjoj proslavi u Kaštelima sudjelovala je i bivša plivačica Mirna Jukić, koja je svojedobno nastupala za austrijsku plivačku reprezentaciju. "Sretna sam što sam već sedmu godinu dio ovog projekta jer sam i ja osjetila strahote rata te sam s roditeljima morala otići iz Vukovara", istaknula je Jukić. Dodala je kako bi i političari mogli učiti od djece koja sudjeluju u Floti mira 'Mirno more'.

Domaćin u marini Kaštelima Joško Berket, koji je počasni član udruge Flote mira "Mirno more", istaknuo je kako je to "projekt Hrvatske i Austrije, a tu priču spaja dijete iz Vukovara Mirna Jukić".

Predstojnik Flote mira "Mirno more" Michael Fuchs rekao je kako se djeci sudionicima približavaju teme tolerancije i smanjenja predrasuda. "Sretan sam što ovaj projekt podupiru i visoki politički predstavnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije", istaknuo je.

Predstavnik veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj Georg Diwald posebice je zahvalio hrvatskim vlastima na potpori pri planiranju i provedbi Flote mira.

Na središnjoj svečanosti u Kaštelima bila je i izaslanica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Ingrid Szabo.

Projekt Flotu mira "Mirno more" podupro je 2010. godine i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon, navodi se u materijalu u povodu središnje proslave u Kaštelima.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙